Guvern: Toţi copiii ucraineni aflaţi pe teritoriul României vor beneficia de dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ din România

0

Copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție potrivit Legii azilului, beneficiază de dreptul la educație în unitățile de învățământ din România în aceleași condiții și din aceleași bugete cu antepreșcolarii, preșcolarii și elevii români, a decis, luni, Guvernul. Totodată, ei vor avea dreptul la cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale.

Guvernul a aprobat, luni, noi măsuri pentru asigurarea de sprijin şi asistenţă umanitară copiilor, adulţilor, persoanelor cu dizabilităţi şi tuturor ucrainenilor care vin în România, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, conform Agerpres.

La acest moment, pe teritoriul naţional se află peste 80.000 de cetăţeni veniţi din Ucraina, dintre care 30.000 sunt minori. Având în vedere evoluţia evenimentelor din Ucraina, ţara vecină, Guvernul este pregătit să ofere toate soluţiile familiilor refugiate, oamenii au nevoie de asigurarea drepturilor la educaţie, sănătate, muncă, protecţia copilului, protecţia persoanelor cu dizabilităţi, de aceea este nevoie de noi măsuri de organizare pentru autorităţi, totodată, de facilitare şi încurajare a implicării societăţii civile, a mediului privat, a persoanelor fizice care vor face în continuare donaţii în beneficiul refugiaţilor ucraineni, pe de altă parte, organizaţiile internaţionale având nevoie de un mecanism mai simplu de colaborare şi de implicare alături de autorităţi”, a spus Cărbunaru, după şedinţa de guvern.

El a arătat că una dintre măsuri vizează dreptul la educaţie pentru copiii ucraineni.

Toţi copiii ucraineni aflaţi pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecţie, potrivit legii azilului, vor beneficia de dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ din România în aceleaşi condiţii cu ante-preşcolarii, preşcolarii şi elevii români. Aceşti copii ucraineni vor avea şi dreptul la cazare gratuită în internatele şcolare, drept de alocaţie de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi manuale. De asemenea, aceşti copii vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ din România, iar în situaţia în care nu sunt vaccinaţi vor putea beneficia de schema de vaccinare prin programul naţional administrat de Ministerul Sănătăţii. Statul român le va asigura dreptul de a beneficia de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege, dar şi de alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învăţământul primar şi gimnazial”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Executivului.

În privinţa studenţilor, Cărbunaru a precizat că Ministerul Educaţiei va putea aproba un număr suplimentar de locuri, în limita a 20% din capacitatea de şcolarizare.

Pentru toţi refugiaţii care vor fi cazaţi în spaţiile unităţilor şi instituţiilor de învăţământ preuniversitar fie de stat, fie de privat va fi acordată o subvenţie pentru cazare pentru fiecare refugiat de 50 de lei pe zi şi subvenţie de masă în cuantum de 20 lei pentru fiecare refugiat pe zi, timp de 90 de zile„, a adăugat el.

Măsurile adoptate de Executiv în ceea ce privește educația (comunicatul Guvernului):

  • Copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție potrivit Legii azilului, beneficiază de dreptul la educație în unitățile de învățământ din România în aceleași condiții și din aceleași bugete cu antepreșcolarii, preșcolarii și elevii români. Totodată, ei vor avea dreptul la cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale.
  • Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, va asigura resursa umană pentru cuprinderea tuturor minorilor în programele de învățământ, prin asigurarea resursei umane necesare desfășurării activităților didactice. În situația în care resursa umană este insuficientă, activitatea didactică și activitatea de consiliere școlară va putea fi realizată de studenții din universitățile de stat/particulare din România sau de cadre didactice pensionare.
  • De asemenea, copiii ucraineni vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ, iar în situația în care nu sunt vaccinați, pot beneficia de schema de vaccinare conform Programului național de vaccinare derulat de Ministerul Sănătății.
  • Statul român le va asigura și dreptul de a beneficia de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege, pentru elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, dar și de dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial acordate prin programele sociale aflate în derulare.
    Studenți
  • În vederea cuprinderii studenților care provin din Ucraina în universitățile românești,  Ministerul Educaţiei va putea aproba în anii universitari 2021-2022 și 2022-2023 universităţilor/instituţiilor de învăţământ superior un număr suplimentar de locuri – în limita a 20% din capacitatea de şcolarizare stabilită de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior pentru programul de studii solicitat.

Citește și: Înscrierea elevilor ucraineni în unitățile de învățământ din România. Adresa Ministerului Educației, transmisă inspectoratelor școlare județene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.