Evaluarea Națională 2022. Precizări privind structura subiectului la Limba și literatura română – ​Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

0

​Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), care elaborează subiectele pentru examenele naționale, a publicat, miercuri, o serie de precizări privind structura subiectului la disciplina limba și literatura română de la examenul de Evaluare Națională 2022 pentru absolvenții clasei a VIII-a.

Precizările CNPEE – proba de Limba și literatura română, Evaluarea Națională 2022:

  • Subiectele pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a la disciplina
    limba și literatura română se realizează în conformitate cu programa de examen aprobată prin Ordinul ministrului educatiei nr. 3237/2021. Programa de evaluare are la bază Programa școlară la disciplina limba și literatura română clasele V-VIII, aprobată prin OMEN nr. 3393/2017. (Programe pentru Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a – anul școlar 2020 – 2021)
  • Variantele de subiect sunt construite astfel încât itemii să măsoare gradul de
    formare/dezvoltare a competențelor prevăzute în programa de examen.
  • Deși în 2022, s-a publicat ediția a treia a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3), variantele de subiect vor fi proiectate în așa fel încât să fie valorificate experiențele de învățare ale elevilor, prin aplicarea normelor ortografice, ortoepice și morfologice ale limbii române ale DOOM2, publicat în 2005.  Subliniem faptul că evaluarea lucrărilor absolvenților de clasa a VIII-a se va face ținând cont de cele două ediții ale acestei lucrări normative (DOOM2 și DOOM3), fără a fi vizate elemente tratate distinct.
  • Textele-suport sunt alese, preponderent, din patrimoniul cultural (național și universal) și respectă temele precizate în programă: Eu și universul meu familiar; Eu și lumea din jurul meu; Orizonturile lumii și ale cunoașterii; Reflecții asupra lumii.
  • Este esențial ca absolventul de clasa a VIII-a să citească atent cerințele și să respecte prevederile acestora.
  • În cazul itemilor care nu solicită explicit formularea răspunsului în enunț, absolventul de clasa a VIII-a poate răspunde punctual, fără integrarea în propoziții sau în enunțuri a răspunsului dat.
  • Pentru verificarea respectării limitei de cuvinte, se vor lua în calcul toate cuvintele scrise de elev (inclusiv conjuncții, prepoziții, articole etc.).

În documentul publicat de CNPEE este detaliată structura subiectelor la proba de Limba și literatura română, aceasta fiind identică cu cea de la Evaluarea Națională 2020-2021. Descărcați de AICI documentul.

Absolvenții de clasa a VIII-a vor redacta lucrarea astfel încât să evite o serie de elemente care nu vor putea fi punctate sau care nu se vor puncta, precum: truismele, utilizarea unor idei cu caracter general, folosirea nejustificată a conceptelor de teorie literară, a ideilor teoretice care nu sunt relevante pentru itemul propus, a citatelor și a referințelor irelevante scopului comunicării, utilizarea clișeelor lingvistice și ideatice”, se mai arată în document.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.