Cosmin, elev-voluntar: Am fost prima dată vineri în vama Sighet. Am văzut că oamenii au nevoie de ajutor și de atunci încerc să fiu cât mai implicat

3
Vama din Sighetu Marmației. Cosmin și prietenii lui au ajuns încă de vineri aici pentru a-și oferi ajutorul

La Colegiul Național ”Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației a fost demarată o campanie de strângere de bunuri pentru refugiații din Ucraina. Elevii-voluntari preiau donațiile, le sortează și le dau mai departe organizațiilor neguvernamentale. Cosmin Spătaru, elev în clasa a XII-a, este unul dintre liceenii implicați în campania lansată la nivelul școlii, însă el a mers și în vamă, alături de prieteni, pentru a da o mână de ajutor. A ajuns prima dată vineri și de atunci a rămas cu imaginea copiilor cărora le-a oferit un braț de dulciuri: ”Bucuria de pe fețele lor mi-a încălzit inima. That’s what keeps me going!”

Luni, Cosmin și colegii lui s-au ocupat de donații și le-au sortat în sala de sport a colegiului. La inițitativa Consiliului Elevilor, în școală a fost pornită campania „Hai cu CNDV, ajută și tu!” prin care elevii sunt îndemnați să fie voluntari sau să doneze. Cosmin este unul dintre cei doi elevi care oferă informații și îi îndrumă pe cei care vor să ajute. Când i-am văzut numele pe afișul școlii, am vrut să aflăm de la el ce l-a făcut să se implice. Într-un scurt interviu acordat SparkNews.ro, tânărul povestește că a fost de câteva ori în vama din Sighetu Marmației, a transportat persoane în oraș sau a adus lucruri de care era nevoie, și mărturisește că se simte mândru pentru faptul că românii au sărit în număr atât de mare în ajutorul celor care fug din calea războiului.

În ce constă campania demarată la nivelul colegiului?

Cosmin Spătaru: Campania pe care Colegiul Național „Dragoș Vodă” a demarat-o este organizată de Consiliul Elevilor, cu sprijinul conducerii și al profesorilor. Elevii liceului s-au mobilizat și, după ce ne-am împărțit în grupe, am început acțiunea de voluntariat, care constă în încărcare/descărcare cutii alimente, sortarea acestora și etichetarea lor. Campania „Hai cu CNDV, ajută și tu!” invită toți tinerii colegiului dispuși să ajute sau să doneze în mișcarea de solidaritate pe care o facem și o susținem.

Cum te implici tu, ce faci mai exact? Și mai ales, de ce o faci?

Eu am fost vineri seara pentru prima dată în vama Sighet, unde am văzut situația în care ne aflăm si că oamenii au nevoie de ajutor. Așa că, de atunci, încerc să fiu cât mai implicat, cu orice ajutor pot oferi. Fie că sortez, fie că ajut cu transportul elevilor sau că ajut la căratul cutiilor, încerc să dau tot ce pot, fiindcă întotdeauna trebuie să-ți ajuți aproapele, fie că te vorbește de rău, fie că îți este cel mai bun prieten, nu ai nevoie de scuze, așa cum spune motto-ul Nike: „Just Do It!”. 

Au fost făcute deja donații în campania lansată de școală?

Luni a fost prima zi în care elevii s-au mobilizat și au sărit în ajutorul ONG-urilor. Donații se fac de când a început această perioadă tristă. Oameni și organizații sar în ajutorul refugiaților cu tot ce au. Sper ca dorința tinerilor de a ajuta să fie cât mai mare și în viitoarele momente mult mai grele să putem să fim la fel de implicați.

Cum vezi tu valul acesta de solidaritate venit din partea românilor pentru cei care vin din Ucraina?

Nu aș putea fi mai mândru. Simt că, în ciuda a ceea ce se spune despre noi ca țară, în momentul de față dăm dovadă de o nație cu adevărat iubitoare și săritoare în ajutor.

Cum a fost când ai ajuns prima dată în vamă? Ce ai simțit, ce te-a marcat?

Prima dată, cum am mai spus, am fost în vamă vineri. Deși timpul petrecut a fost scurt, am fost marcat de ceva anume care mi-a dat un impuls să continui să ajut: două familii de refugiați, două mame, o tânără și frații si verișorii ei căutau transport spre Cehia. După ce am ajutat cu traducerea engleză-română și am găsit un domn care era dispus să îi ajute, s-au îmbarcat și i-am rugat să aștepte câteva minute. M-am întors cu un braț de dulciuri pentru copii, iar bucuria de pe fețele lor mi-a încălzit inima. Știu că, oriunde ar fi, se bucură pentru fiecare jucărie și pentru dulciurile primite and that’s what keeps me going!

Anunțul campaniei din școală. Sursa foto: Facebook/ Colegiul Național Dragoș Vodă Sighetu-Marmației

Sursa foto: Arhiva personală – Cosmin Spătaru

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.