Elevii ar putea avea două evaluări, la începutul și la finalul anului școlar. Ministrul Educației: Pot fi făcute la matematică şi română pentru moment

0
Foto: pixabay.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că vrea să facă ”un parteneriat cu niște profesioniști” pentru a introduce ”o evaluare de final de an şcolar şi o evaluare de început de an şcolar” astfel încât să fie identificate pierderile înregistrate de elevi peste vară și progresul după un an de școală. Potrivit ministrului, aceste evaluări ”pot fi făcute doar la matematică şi limba română pentru moment”.

”Dincolo de aceste evaluări la clasele II, IV, VI, VIII şi XII, aş vrea să facem un parteneriat cu nişte profesionişti care ştiu să facă aceste evaluări la limba română şi la matematică, știu să evalueze competenţele logic-matematice şi competenţele lingvistice. Suntem în discuţii şi sper să reuşim să facem parteneriat cu aceşti profesionişti astfel încât să avem o evaluare de final de an şcolar şi o evaluare de început de an şcolar.

În felul acesta putem să vedem şi cât a pierdut elevul. Vacanţa de vară este cea mai lungă, acolo sunt cele mai multe pierderi mai ales pentru elevii de nivel slab şi mediu. În vacanţa de vară, după ce că sunt la nivel slab şi mediu, mai și pierd. Aceste pierderi pot fi identificate în aceste evaluări. Pot fi făcute doar la matematică şi limba română pentru moment.

Dacă reușim să le facem și la finalul anului viitor, o să avem înregistrat și progresul dincolo de evaluările trimestriale, dacă vor fi trimestre, vom avea și o evaluare la început și la final de an să poți să vezi progresul. În felul acesta pot să apreciez și ceea ce ați cerut dumneavoastră, profesionalismul cadrului didactic. Cât a reușit cadrul didactic să lucreze cu acei copii, să-i aducă de la un nivel de 6 la un nivel de 8”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

În ceea ce privește evaluarea standardizată şi computerizată la Bacalaureat şi  Evaluarea Naţională, ministrul a arătat că aceasta ar urma să fie pilotată în câte un județ.

”Aş vrea şi îmi doresc foarte mult, dincolo de evaluarea standardizată pe care am promis-o, cel puţin la nivel pilot pentru spre exemplu într-un judeţ să avem anul acesta evaluare standardizată şi computerizată la Bacalaureat şi într-un alt judeţ să avem acelaşi lucru la Evaluarea Naţională. Să avem evaluările la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, de asemenea, standardizate.

Ce înseamnă standardizare? Să elimini subiectivismul factorului uman. Vă aduceţi aminte de diferenţele enorme, zeci de mii de diferențe la note acordate la contestaţii. Prin digitalizare se poate elimina eroarea umană. Prin digitalizare se pot extrage rezultatele. Ai zece întrebări, să explic cât se poate de simplu, cinci de algebră, cinci de geometrie, la un examen de matematică. Poţi să ai nota 2 la algebră şi nota 10 la geometrie. Media este 6. Până acum noi vedem doar media, 6. Dacă am vedea printr-o evaluare standardizată rezultatele la algebră şi geometrie, fără doar şi poate, am şti că trebuie să intervenim la algebră”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.