Sindicatele din educație, după discuțiile de la Guvern: Premierul a solicitat un răgaz de două săptămâni pentru elaborarea unui plan de măsuri

0
Sursa: gov.ro

Liderii sindicatelor din educație au avut, vineri, discuții la Palatul Victoria cu reprezentanții Guvernului după greva de avertisment de miercuri din unitățile de învățământ. Potrivit sindicaliștilor, premierul Nicolae Ciucă a admis în cadrul întâlnirii că ”salarizarea personalului din sistemul educațional este la un nivel inacceptabil” și ”a solicitat un răgaz de două săptămâni, în care să se elaboreze un plan concret de măsuri”. Pe 4 februarie ar urma să fie semnat un acord între cele două părți.

Conform unei informări a sindicatelor, în cadrul discuțiilor de la Guvern, reprezentanții celor trei federații sindicale – Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Națională Sindicală Alma Mater, au pus accentul pe urgența:

– acordării salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

– calculării corecte, în conformitate cu dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017, a drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ;

–  soluționării problemei personalului nedidactic  –din punct de vedere salarial (salariu de bază, ore suplimentare, sporuri pentru condiții de muncă) și al încadrării (suplimentarea numărului de posturi).

De asemenea, reprezentanții federațiilor sindicale au semnalat că Legea 153/2017 este profund inechitabilă pentru salariații din învățământ, atâta timp cât coeficienții de ierarhizare sunt în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare, profesorul debutant fiind chiar în șeptimea inferioară a acestora.

”Domnul Prim-ministru a afirmat că salarizarea personalului din sistemul educațional este la un nivel inacceptabil, că se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri privind îmbunătățirea acesteia și calculul corect al salariilor și că este hotărât să rezolve cât mai multe dintre problemele supuse atenției.

De asemenea, șeful Executivului a solicitat un răgaz de două săptămâni, în care să se elaboreze un plan concret de măsuri.

În urma discuțiilor, s-a stabilit constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Guvernului și federațiilor sindicale reprezentative care va fi coordonat de ministrul educației. Din grupul de lucru mai fac parte ministrul finanțelor și ministrul muncii. Grupul de lucru va elabora un proiect de Acord, cu măsuri și termene concrete pentru soluționarea problemelor personalului din învățământ, Acord ce urmează să fie asumat de domnul Prim-ministru Nicolae Ciucă în data de 4 februarie 2022”, se arată în informarea semnată de liderii celor trei federații, Simion Hăncescu, Marius Ovidiu Nistor și Anton Hadăr.

Din partea Guvernului la discuțiile de vineri au fost prezenți, alături de premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat în Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Guvernul a anunțat de asemenea, într-un comunicat de presă, că cele două părți au stabilit ”un mecanism de lucru pentru continuarea dialogului și soluționarea dificultăților pe care le întâmpină acest domeniu, în cadrul unui calendar convenit de comun acord”.

”Consultările vor fi coordonate, la nivelul Guvernului, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu participarea ministerelor Muncii și Finanțelor, și vor avea în vedere identificarea de soluții și termene de aplicare ale acestora, ca răspuns la problemele semnalate de sindicatele din domeniu. Pe termen scurt, sunt avute în vedere soluții pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eșalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri și suplimentarea personalului nedidactic și didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul național de învățământ.

Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor și asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ este 4 februarie 2022.

Aceste angajamente sunt circumscrise celor asumate prin Programul de Guvernare, respectiv ca în termen de 120 de zile de la preluarea mandatului, să fie prezentat un calendar de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017. Pe termen mediu și lung, consultările vor continua în perspectiva reformei legii salarizării, angajament asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, se arată în comunicatul Guvernului.

Potrivit sursei citate, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că ”Executivul este preocupat de soluționarea dificultăților semnalate de sindicatele din domeniu” . ”În acest context, a menționat două măsuri aprobate de Guvern în ședința din această săptămână, respectiv suplimentarea cu 1175 a numărului de posturi din învățământul preuniversitar și includerea universităților de stat și private în categoria instituțiilor publice care beneficiază de schema de compensare și plafonare aplicată în contextul crizei energetice”, mai precizează Executivul.

Citește și: Protest al salariaților din învățământ. Între orele 11.00 și 13.00 a fost grevă de avertisment în școli. Reacția ministrului Educației UPDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.