Noile reguli pentru școli. Luni, toate şcolile şi grădiniţele vor funcționa cu prezenţă fizică. O clasă trece în online la 3 cazuri confirmate în șapte zile

0

Școlile și grădinițele vor începe, luni, semestrul al doilea după noi reguli, desfășurarea cursurilor cu prezență fizică fiind condiționată de gradul de ocupare la nivel județean a paturilor de spital dedicate pacienților COVID, care nu trebuie să depășească 75%. La acest moment, cel mai ridicat grad de ocupare a paturilor se înregistrează în judeţul Suceava (34%), în Bucureşti şi Ilfov fiind 16%. Potrivit noilor reguli, activitatea cu prezenţă fizică va fi suspendată într-o clasă sau grupă de grădiniţă atunci când apar trei cazuri de infectare într-un interval de 7 zile consecutive. În schimb, se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.   

Începând de luni, 17 ianuarie 2022, cursurile se vor desfășura cu prezență fizică în toate județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%. Atunci când rata depășește pragul de 75%, cursurile vor trece în sistem online, prevede noul ordin comun privind funcționarea școlilor.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au prezentat, vineri, într-o conferință de presă, noile reguli după care vor funcționa unitățile de învățământ, criteriul ratei de vaccinare de 60% fiind eliminat.

Pragul este de 75% (de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2), un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României în prezent. Din perspectiva Educaţiei, luni, şcolile şi toate grădiniţele din România vor putea să funcţioneze cu prezenţă fizică. Cea de-a doua schimbare este a suspendării activităţii cu prezenţă fizică în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă atunci când sunt trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv. Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a explicat Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, suspendarea activităţii clasei se face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii respective, iar suspendarea activităţii fizice la nivelul întregii unităţi de învăţământ se face prin decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv CMBSU.

„Aceste schimbări sunt detaliate în ordinul comun ministrul Sănătăţii – ministrul Educaţiei care a fost semnat şi trimis la Monitorul Oficial, urmează să se publice în maxim 2-3 ore, în care sunt clarificate absolut toate aspectele ce ţin de funcţionarea şcolilor atât din perspectiva educaţiei, cât şi sanitară. (…) Ne-am decuplat atât de rata de incidenţă a infectărilor, cât şi de rata de vaccinare a personalului din învăţământ. (…) Dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat în profunzime schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a precizat că regulile se vor aplica „unitar” la nivelul fiecărui judeţ cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov care din cauza „specificităţii” vor fi tratate împreună.

„Analiza se va face în ansamblu Bucureşti – Ilfov. Este singura excepţie, restul vor funcţiona cu prezenţă fizică sau, dacă va fi cazul, sperăm să nu fie cazul, vor trece în online toate şcolile şi grădiniţele dintr-un judeţ atunci când situaţia se va agrava, dacă se va agrava în acel judeţ. (…) Ziua de referinţă va fi ziua de joi a fiecărei săptămâni pentru scenariul de săptămâna următoare, iar din perspectiva Educaţiei vă pot spune că săptămâna nu se va fragmenta şi se va lucra pe prezenţă fizică toată săptămâna sau, dacă se va ajunge în situaţia în care din cauza depăşirii gradului de 75% paturi destinate pacienţilor COVID se va trece în online, acel online va fi pentru toată săptămâna. (…)

În fiecare zi de joi, Ministerul Sănătăţii prin mecanismul de alertă va afişa situaţia privind gradul de ocupare a paturilor COVID-19 în fiecare judeţ. Pe site-ul ministerului, probabil centralizat şi oricum pe site-ul fiecărui DSP, iar Ministerul Educaţiei va prelua aceste informaţii şi le va afişa şi pe site-ul propriu şi ele vor fi afişate şi pe site-ul fiecărui Inspectorat şcolar judeţean”, a mai explicat demnitarul.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat, la rândul său, motivaţiile care au stat la baza noilor reguli privind desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ.

„De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiţia focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă – şi pentru pojar, rujeolă, şi pentru oreion, sau parotidită epidemică – şi bineînţeles şi pentru această boală folosim un etalon care este cunoscut de toţi epidemiologii. De ce şapte zile? Pentru că aceasta o considerăm o perioadă de incubaţie. De exemplu, un copil se îmbolnăveşte în ziua 1 şi atunci perioada de incubaţie, în care ar mai putea să apară cazuri – în general, este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron – am ales şapte zile”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, noile măsuri sunt menite să asigure „sustenabilitatea procesului de învăţământ”, dar şi un echilibru în capacitatea de acordare a asistenţei medicale. Rafila a precizat că limita de 75% a fost propusă de specialiştii din sănătate publică şi asistenţă medicală.

„A fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică şi de asistenţă medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc şi atunci vom solicita această decizie de închiderea a şcolii, pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%. De ce nu tot până la 75? Ca să nu ne jucăm în jurul acestei cifre, este important să fie o diferenţă sensibilă, încât atunci când redeschizi şcoala să nu fii în situaţia ca săptămâna viitoare să o închizi din nou”, a explicat Alexandru Rafila.

Citește și: Ordinul comun cu noile reguli pentru funcționarea școlilor, publicat în Monitorul Oficial/ ”Se recomandă ferm purtarea măștii de uz medical”

Gradul de ocupare a paturilor COVID

Potrivit ministrului Sănătății, la nivel naţional, se înregistrează un grad mediu de 16% în ceea ce priveşte ocuparea paturilor destinate pacienţilor COVID-19, cea mai mare valoare fiind în Suceava – 34%. „Am prevăzut o situaţie în care şcolile dintr-un judeţ se închid atunci când 75% dintre paturile destinate COVID, conform planului de rezilienţă, sunt ocupate”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că situaţia ocupării paturilor va fi publicată pe site-ul fiecărei direcţii de sănătate publică. Vineri, cel mai ridicat grad de ocupare a paturilor se înregistra în judeţul Suceava (34%), urmat de Cluj (28%). În Bucureşti şi Ilfov gradul de ocupare a paturilor destinate pacienţilor COVID este 16%.

Rafila a declarat că şcolile trebuie să fie menţinute deschise, dar „nu cu orice preţ”. El a remarcat că, în urma extinderii tulpinii Omicron, numărul internărilor reprezintă aproximativ 2-2,5% din numărul noilor cazuri zilnice de SARS-CoV-2. Rafila a arătat că varianta Omicron a coronavirusului se transmite şi la persoanele vaccinate, dar într-o formă „mult mai uşoară” decât în cazul celor nevaccinate.

„Trebuie să adaptăm modul în care deschidem şcolile sau le menţinem deschise, în funcţie de evoluţia epidemiologică, dar şi de particularităţile noi ale tulpinii Omicron, care au schimbat tabloul – dacă vă uitaţi la ce se întâmplă şi în România, şi în alte ţări – faţă de trecut. Această boală are o transmisibilitate, în momentul de faţă, mult mai mare. Cifre incredibile. În Franţa, de exemplu, 300.000 de cazuri noi, într-o zi. Marea Britanie, Italia – peste 200.000 de cazuri noi într-o zi. Sunt ţări care au o populaţie cam de trei ori mai mare decât populaţia României”, a spus Alexandru Rafila.


Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, o hotărâre prin care abilitează Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să modifice ordinul comun privind funcționarea școlilor în sensul introducerii următoarelor scenarii:

  1. desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;
  2. desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%.

Astfel, este eliminat criteriul ratei de vaccinare de 60% și este introdus cel al ratei de ocupare la nivel județean a paturilor de spital pentru pacienții COVID.

Hotărârea mai prevede:

  • instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.
  • reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

O prevedere importantă se referă la suspendarea cursurilor: ”Suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.