Criteriul ratei de vaccinare, eliminat. Ministrul Educației: A fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor

0

”Odată cu specificul acestei noi variante Omicron care afectează și persoanele vaccinate, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor”, a declarat, joi seara, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ce s-a decis introducerea unui nou criteriu pentru desfășurarea cursurilor în școli – rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital pentru pacienții COVID și eliminarea condiției ratei de vaccinare în rândul personalului de 60%.

”Pragul de 60% vaccinare în rândul personalului din învățământ a fost un indicator foarte bun atâta vreme cât el a putut să accelereze procesul de vaccinare a personalului din învățământ. Suntem la peste 70% grad de vaccinare a personalului din învățământ, la nivel național. Avem 2.838 de școli și grădinițe în care gradul de vaccinare era 100%, din 17.631, 14.000 erau peste 60%. (…) Asta arată responsabilitatea profesorilor, învățătorilor, educatorilor față de siguranța sanitară.

Întotdeauna se poate mai bine. Acest indicator a accelerat cât a putut de mult procesul de vaccinare, dar acum, odată cu specificul acestei noi variante Omicron, care, din păcate, afectează și persoanele vaccinate, din fericire, persoanele vaccinate nu dezvoltă forme grave, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor.

Important este să nu se pună o presiune pe paturile din spitale destinate pacienților COVID-19. Acest lucru este apreciat la propunerea Ministerului Sănătății, agreată de Ministerul Educației, ca indicatorul să fie 75% grad de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid. În județele în care e depășită această valoare de 75%, cu siguranță avem o mare problemă și avem un risc de intrare într-un blocaj cu privire la capacitatea de spitalizare și atunci e nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele. În acest orice, din păcate, am înțeles că trebuie să facă parte și intrarea în online a școlilor și grădinițelor în județul respectiv. (…)

Un alt motiv – am primit mai multe semnale de școli și grădinițe în care rata de vaccinare este de 54%, 56%, 58% și nu ar fi putut funcționa luni cu prezență fizică, în schimb, școala de lângă, cu o rată de vaccinare de 60% sau 61%, o diferență nesemnificativă, ar fi putut funcționa (…) Atunci a fost mai adecvată această abordare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la B1 TV.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, joi, introducerea unui nou criteriu pentru desfășurarea cursurilor în școli (cu prezență fizică sau în sistem online): rata de ocupare a paturilor de spital pentru bolnavii COVID-19 într-un județ. Astfel, acolo unde rata de ocupare la nivel județean a paturilor din spitale este de mai mare de 75%, școlile trec în online. CNSU a adoptat în acest sens o hotărâre, abilitând Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să modifice ordinul comun privind funcționarea școlilor.

”Suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal”, mai prevede hotărârea CNSU.

Noile scenarii care se vor aplica în școli:

  1. desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;
  2. desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%.

Citește și: CNSU: Școlile trec în online atunci când rata de ocupare a paturilor pentru bolnavii COVID la nivel de județ este mai mare de 75%

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.