Petiție online pentru extinderea vacanței de iarnă: Toți elevii, inclusiv cei din gimnaziu și liceu, să înceapă școala pe 10 ianuarie

0

Peste 114.000 de persoane au semnat până marți, la prânz, petiția online inițiată pe Declic.ro prin care se cere prelungirea vacanței de iarnă până în 9 ianuarie 2022 și pentru elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal. Conform structurii anului școlar (modificată după vacanța forțată din luna octombrie), aceștia urmează să reia cursurile luni, 3 ianuarie, mai devreme cu o săptămână față de preșcolari și elevii din ciclul primar, care revin la școală pe 10 ianuarie.

”Prin această petiție cerem Ministerului Educației să extindă vacanța de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii (deci și pentru cei din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal)”, se arată în textul petiției ”Extinderea vacanței de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii”, inițiate de Ramona Morea.

În document sunt aduse mai multe argumente în favoarea deciziei, printre care și acela că ”există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar”: ”Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanțe diferite (primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie), ceea ce îngreunează planificarea activităților în familie. Revenirea la vacanța unitară de iarnă pentru toți copiii ar rezolva această problemă.”

De asemenea, se face referire la finalul de semestru care ”este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate – toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului”: ”Așadar, o vacanță cu timp suficient pentru odihnă și recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică.”

”În octombrie 2021, elevilor din sistemul public le-a fost impusă o vacanță de două săptămâni, pe când cei din sistemul privat au putut să își continue studiile în sistem online. Acest lucru a avut ca efect modificarea structurii semestrului și realizarea activităților de evaluare în perioada sărbătorilor de iarnă, care astfel, în loc să fie pentru odihnă, deconectare şi celebrare religioasă sau în familie, s-a transformat într-o perioadă de stres şi de oboseală, atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor. Această decizie a guvernului a creat o inechitate inutilă față de elevii din sistemul public, care nu a făcut decât să accentueze și mai mult lipsa de socializare și de activităţi tipice copilăriei ce exista deja din pricina pandemiei”, se mai precizează în document.

Petiția urmează să fie trimisă online Ministerului Educației până miercuri, 22 decembrie, împreună cu lista de semnături.

Textul integral al petiției:

”Către: Ministerul Educației

Extinderea vacanței de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii

Prin această petiție cerem Ministerului Educației să extindă vacanța de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii (deci și pentru cei din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal).

Momentan, conform ultimului ordin de ministru, vacanțele elevilor sunt planificate astfel:

* vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022 (!!), vacanță pentru toate clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal;

* vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, vacanță pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar.

De ce este important?

1) Potrivit Convenției asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989:

– fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber, dreptul de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale;
– fiecare copil are dreptul la protecție împotriva oricărei forme de exploatare;
– fiecare copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept;
– fiecare copil are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială;
– fiecare copil are dreptul să crească alături de părinții săi.

2) Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanțe diferite (primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie), ceea ce îngreunează planificarea activităților în familie. Revenirea la vacanța unitară de iarnă pentru toți copiii ar rezolva această problemă.

3) Finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate – toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului. Așadar, o vacanță cu timp suficient pentru odihnă și recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică.

4) Extinderea vacanței de iarnă pentru toți copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice.

5) Există familii care și-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au și plătit avans) . Acordarea dreptului la vacanță unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja și le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiți deja, cât și zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul.

6) În octombrie 2021 elevilor din sistemul public le-a fost impusă o vacanță de două săptămâni, pe când cei din sistemul privat au putut să își continue studiile în sistem online. Acest lucru a avut ca efect modificarea structurii semestrului și realizarea activităților de evaluare în perioada sărbătorilor de iarnă, care astfel, în loc să fie pentru odihnă, deconectare şi celebrare religioasă sau în familie, s-a transformat într-o perioadă de stres şi de oboseală, atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor. Această decizie a guvernului a creat o inechitate inutilă față de elevii din sistemul public, care nu a făcut decât să accentueze și mai mult lipsa de socializare și de activităţi tipice copilăriei ce exista deja din pricina pandemiei.

Cerem așadar Ministerului Educației să ia în considerare aceste aspecte și să extindă vacanța de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii.”


Structura anului școlar 2021-2022

Semestrul I:

  • Cursuri — luni, 13 septembrie 2021 — vineri, 22 octombrie 2021
  • Vacanță — sâmbătă, 23 octombrie — duminică, 7 noiembrie 2021
  • Cursuri — luni, 8 noiembrie 2021 — joi, 23 decembrie 2021
  • Vacanță de iarnă:
    • vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal
    • vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar
  • Cursuri:
    • luni, 3 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal
    • luni, 10 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar

Semestrul al II-lea:

  • Cursuri — luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022
  • Vacanță de primăvară — vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022
  • Cursuri — luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022
  • Vacanță de vară — sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023.

Vacanțele elevilor sunt programate astfel:

  • Vacanță — sâmbătă, 23 octombrie — duminică, 7 noiembrie 2021
  • Vacanță de iarnă:
        • vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal
        • vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar
  • Vacanță de primăvară — vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022
  • Vacanță de vară — sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023

Prin excepție, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022; pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022; pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.