Raed Arafat: Două milioane de teste de salivă pentru elevi, distribuite joi către inspectoratele școlare

0
Sursa foto: rfi.ro

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, joi, că în cursul zilei va începe distribuirea a două milioane de teste de coronavirus pentru elevii din ţară, relatează Agerpres.

„Referitor la teste, astăzi vor începe să fie distribuite două milioane de teste suplimentare către inspectoratele şcolare. Toate vor ajunge până mâine dimineaţă la inspectoratele şcolare. Există şi alte livrări care urmează”, a spus Raed Arafat.

El a fost întrebat de jurnalişti cu privire la faptul că au fost depistate prea puţine cazuri de elevi infectaţi cu SARS-CoV-2, deşi au fost făcute mai multe milioane de teste în şcoli. „Suntem la incidenţă scăzută, probabil că o parte din teste nu se fac cu mare atenţie”, a răspuns Arafat.

Ministerul Educaţiei a anunţat că la cele două testări de săptămâna trecută, de luni şi joi, au fost raportate în total 176 de probe de salivă pozitive la infecţia cu SARS-CoV-2, dintre care 45 au fost confirmate prin testul RT-PCR.

„Avem o hotărâre a CNSU care trebuie să fie pusă în aplicare. Cele 70 de milioane de teste din hotărârea CNSU, publicată în Monitorul Oficial, ajung pentru testarea elevilor vreme de 11-12 săptămâni, pentru că am dat numărul de beneficiari – elevi, preşcolari şi angajaţi din învăţământ – se înmulţeşte numărul de beneficiari cu doi, ajungem la 6,2 milioane de teste pe săptămână, 70 de milioane împărţim la 6,2 milioane. Până acum am avut testare într-o singură săptămână complet, săptămâna trecută, au fost găsite 176 de cazuri pozitive. Din aceste 176 de cazuri, 45 au fost confirmate, 85 au fost infirmate prin teste PCR, iar 46 nu au primit un răspuns, pentru că nu poţi să obligi părinţii să meargă la testare PCR, nu există obligativitate legală, deşi ar trebui să fie acest lucru. 35% este rata de validare. 45 din 130”, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.