Copiii explică istoria. Lecții video prezentate de elevii din Sohatu, într-un proiect în care și-au exersat calitățile de actori și au jucat rolul de profesor

0
Elevii școlii din Sohatu, în timpul filmărilor

Istoria poate fi mai interesantă pentru copii atunci când este povestită tot de copii. De la această idee a pornit proiectul ”Copiii explică istoria”, în care elevii Școlii Gimnaziale nr.1 din comuna Sohatu, județul Călărași, sunt protagoniștii unor lecții video. Cu sprijinul unei echipe de filmare și sub îndrumarea profesorului de istorie, 12 elevi au fost ”actori” și au pus în scenă 10 lecții din materia de clasa a V-a. În clasă, în curtea școlii sau în afara școlii, elevii au fost filmați povestind lecțiile de istorie și experimentând rolul de profesor, lucru pe care vor să îl facă până ce vor acoperi toată programa de gimnaziu. Profesorul Ionuț Pirneci spune că scopul proiectului este de a crea resurse educaționale, iar marele câștig pentru elevii săi este că ”evoluează lucrând în echipă”, învață mult mai ușor, în timp ce unii și-au descoperit o pasiune și ce vor să facă în viață.

”Copiii explică istoria” este o platformă educațională online, lansată în luna noiembrie, care include la acest moment zece lecții de istorie de clasa a V-a. Sara B., Robert, Mirela, Georgiana, Mihai Antonio, Sara C., Ana-Maria, Valentina, Rebeca, Ștefan, Nicoleta și Alexia sunt cei 12 elevi de la școala din Sohatu care au dat viață, sub bagheta regizorului Eliza Zdru, scenariului scris de profesorul Ionuț Pirneci, într-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Profesorul spune că și-a dorit implementarea acestui proiect pentru a veni în sprijinul elevilor și profesorilor de istorie cu resurse educaționale. ”<Copiii explică istoria> a apărut ca o necesitate a elevilor și a profesorilor. Am observat faptul că atât elevii, cât și profesorii nu au un site dedicat de istorie pe care să îl acceseze, așa că am apelat la regizorul Eliza Zdru care a aplicat la Administrația Fondului Cultural Național și a câștigat proiectul. Astfel a apărut site-ul <Copiii explică istoria>, un site unde se găsesc primele 10 lecții de istorie din programa clasei a V-a. Aceste lecții sunt prezentate de către elevii școlii după un scenariu scris de mine și regizat de Eliza Zdru”, spune Ionuț Pirneci.

Filmările au durat aproximativ trei săptămâni, timp în care au fost realizate zece episoade despre Orientul Antic. Lecțiile au fost construite astfel încât să îi atragă pe elevii de clasa a V-a, fiind utilizate ”cuvinte ușoare”, pe înțelesul lor, și introduse glume ori scene amuzante care să îi captiveze.

Ionuț Pirneci povestește că, în timpul filmărilor, copiii au avut emoții, nu-i ușor să vorbești în fața camerelor de luat vederi, însă le-a plăcut atât de mult experiența încât nu s-au gândit nicio clipă să renunțe: ”Un elev și-a dat seama că ar vrea să devină ori regizor, ori scenarist pentru că îi place foarte mult să fie în lumina reflectoarelor. O fetiță mi-a dat câteva idei de scenariu pe care le-am implementat și a devenit scenarist.

Le-a plăcut foarte mult ideea și au fost încântați deoarece au lucrat în echipă, au putut face schimb de roluri, și-au dat seama cât de greu este să fii profesor, și-au exersat calitățile de actori și au dat sfaturi în legătură cu scenariul și cadrele filmate. Sunt mulți copii care spun că acum înțeleg mult mai ușor istoria, după ce au avut diferite roluri și au prezentat diverse lecții.”

Avantajul unui astfel de proiect, mai subliniază profesorul, este că elevii ”evoluează foarte mult lucrând în echipă”, metodă pe care de altfel o promovează și în timpul orelor, când elevii lucrează împărțiți pe grupe. ”Eu vreau să dezvolt competența a învăța să înveți. Este o competență extrem de importantă care te ajută și în viața de zi cu zi, plus că lecțiile au fost gândite și cu anumite învățăminte. De ce am ales această lecție, ce poți extrage din Epopeea lui Ghilgameș sau ce poți înțelege din Codul lui Hammurabi și cum poate fi aplicat în zilele noastre”, precizează Ionuț Pirneci.

Profesorul și elevii își doresc să continue filmările astfel încât pe platformă să se regăsească toate lecțiile de istorie pentru ciclul gimnazial, de la clasa a V-a până la clasa a VIII-a, inclusiv pe un canal de Youtube. Pentru ca acest lucru să devină realitate, echipa de proiect a aplicat pentru a doua finanțare la Administrația Fondului Cultural Național, dar încearcă să atragă și finanțare externă.

”Îmi doresc foarte mult ca aceste lecții să ajungă la elevi și la profesori, pentru că este foarte greu să găsești resurse educaționale pe istorie. Ca profesor, îți ia foarte mult să creezi o lecție atractivă pentru copii. La început, mie îmi lua două-trei ore să gândesc o lecție și să o pun în aplicare. A preda după manual nu este suficient, nu îl ajută cu nimic pe copil. Dacă nu faci lucruri practice, nu rezolvi nimic. Spre exemplu, pentru a vedea cum este să fii un arheolog, eu le-am adus o trusă arheologică”, precizează profesorul.

Istoria altfel

Ionuț Pirneci (foto) predă la Sohatu de 5 ani. Absolvent de Istorie, a susținut Titularizarea în 2016 și a ajuns la școala din Călărași prin programul Teach for Romania. În primul an la catedră a vrut să renunțe la învățământ pentru că vedea ”numai lucrurile negative”, însă copiii l-au convins să rămână și să vadă și lucrurile pozitive.

”Asta m-a făcut să rămân și acum mă axez numai pe lucrurile pozitive. (Care sunt acelea?) Faptul că elevii evoluează în fiecare zi. Dacă ei sunt atenți și 5 minute într-o oră, pentru mine este un lucru extraordinar. Noi lucrăm foarte mult practic, nu avem doar teorie. Într-o oră, facem 5-10 minute teorie, apoi ei lucrează practic, în echipe. Sunt lideri, de exemplu. La Codul lui Hammurabi, lucrăm foarte mult practic. Ei au o cetate și își fac propriile lor 10 reguli și apoi le discutăm. În acest fel, ei observă că pot deveni lideri. Eu am văzut trei mari oameni politici în clasă și i-am încurajat pentru că noi avem nevoie de lideri politici adevărați și se observă, mai ales când sunt mici, cam ce cariere vor urma”, mărturisește profesorul care organizează orele de istorie sub formă de dezbateri, cu jocuri de rol, în care copiii sunt provocați să găsească soluții la tot felul de situații.

Proiectele derulate împreună cu elevii

De când este profesor în comuna din Călărași, Ionuț Pirneci și-a implicat elevii în fiecare an într-un proiect. Până la ”Copiii explică istoria”, elevii din Sohatu au fost ei înșiși regizori, realizând documentare despre localitatea lor, au mai încercat rolul de profesor, ajutându-l pe profesorul de istorie să își adapteze metodele la așteptările lor, și nu în ultimul rând, au stat față în față cu deputați și senatori la o dezbatere în Parlamentul României.

Proiectul ”Focus Sohatu” a fost derulat la inițiativa regizorului Andrei Dudea, iar copiii au învățat să spună povestea locurilor în care trăiesc prin intermediul artei cinematografice. Scopul proiectului a fost de a le dezvolta copiilor gândirea critică, competențele digitale și competențe ce țin de practica video: ”Proiectul s-a bazat pe crearea de mini-documentare. Elevii au ales ce documentar vor să creeze, au filmat și au montat materialul filmat. 

Printre documentarele create se numără gunoaiele din comuna Sohatu (după apariția acestor documentare, în cadrul comunității a existat o inițiativă de ecologicare a comunei); casele părăsite din Sohatu; interviul cu primarul comunei; tradițiile comunei (botezul, nunta); talente ale elevilor (stand-up comedy, partidă de fotbal, cântat, dansat etc.). Documentarele au fost prezentate în cadrul Librăriei Cărturești la seminarul Facultății de Antropologie, când elevii au interacționat cu studenții, au răspuns la întrebări și și-au prezentat materialele realizate.”

”Focus Progresu” este un alt proiect, axat pe dezvoltarea competențelor elevilor din Progresu (sat ce ține de Sohatu): ”Principalele documente realizate au fost interviul membrilor comunității despre impactul crizei pandemice în satul Progresu; tradițiile localității (urlăria, irodul, tăierea moțului etc.); talente ale elevilor și schimb de roluri (pentru o zi un elev a luat rolul unui profesor, iar profesorul a luat locul elevului). La final, proiectul a fost prezentat în cadrul unei cafenele, unde au fost prezenți doi ziariști care au scris despre acest proiect.”

O experiență pe care elevii din Sohatu o vor ține minte poate toată viața este masa rotundă din Parlament la care au participat. ”În cadrul Cercului de Istorie din Progresu și Sohatu, elevilor li s-au prezentat principalele probleme ale României și ei au încercat să găsească soluții. Au avut de realizat un proiect în care au prezentat cinci mari probleme ale țării noastre și pentru fiecare problemă au găsit câte trei soluții.

La finalul proiectului, elevii au mers la Palatul Parlamentului și, în cadrul unei comisii, au prezentat, în fața a patru deputați și a patru senatori, principalele probleme ale României și soluțiile lor. La rândul lor, membrii Parlamentului au prezentat două probleme, iar elevii au găsit patru soluții pentru fiecare dintre ele”, povestește profesorul de istorie.

Un alt proiect la care au participat elevii școlii din Sohatu a fost „De-a arhitectura în școală”. În cadrul acestuia, elevii au amenajat terenul de joacă unde au fost aduse mese de ping-pong, iar ei au vopsit cauciucuri și au creat leagăne. Tot prin acest proiect a fost amenajată o sală de clasă, în timp ce alte două spații de învățare au fost renovate cu sprijinul Teach for Romania, organizația care l-a ”adus” pe Ionuț Pirneci la Sohatu.

”Îmi place foarte mult energia copiilor. Toți copiii implicați în proiecte sunt un model pentru mine, îi admir. După acel moment de răscruce, am ales să rămân în această comunitate pentru că simt că fac parte din ea. Îmi plac copiii, oamenii de aici, mă înțeleg foarte bine cu părinții, doamna director a fost întotdeauna de acord cu proiectele desfășurate de mine, colegii la fel, ne-am ajutat între noi”, mai spune profesorul Ionuț Pirneci.


Toate cele 10 lecții video prezentate de elevii din Sohatu le puteți urmări pe copiiiexplicaistoria.ro.


Sursa foto: Arhiva personală – prof. Ionuț Pirneci

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.