Trei clipuri demonstrative pentru utilizarea și asamblarea testelor pe bază de salivă, distribuite în școli și grădinițe – ministrul Educației VIDEO

0
Sursa foto: Captură video Youtube

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni, că trei materiale video suport pentru utilizarea testelor pe bază de salivă au fost transmise către școlile și grădinițele din România. Unul dintre clipuri reprezintă o demonstrație a modului în care se asamblează testele, în condițiile în care componentele acestora au fost distribuite separat în unitățile de învățământ. Protagoniștii materialelor video sunt ministrul Educației, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și un elev de 10 ani.  

Sorin Cîmpeanu a declarat, într-o intervenție la Antena 3, că materialul video a fost realizat cu sprijinul Ministerului Sănătății și are trei secțiuni. ”L-am distribuit către toate școlile și grădinițele din România. Materialul video suport are trei componente. Dr. Rafila, în calitatea lui de medic, face o demonstrație de utilizare a acestor teste. Al doilea punct al acestui material video este modalitatea în care se asamblează aceste teste și doi membri ai Guvernului, ministrul Educației și ministrul Sănătății, plus inspectorul general de București demonstrează cum aceste teste pot fi asamblate pe seturi, în câteva secunde pentru un set.

În al treilea rând, este un material prin care un profesor care nu are competențe medicale, întâmplător ministrul Educației, administrează acest test unui copil de 10 ani. Cred că acest material video pe care tocmai l-am diseminat, l-am pus la dispoziția presei, l-am pus la dispoziția școlilor, îmi exprim încrederea că el va ajunge foarte rapid către profesori, învățători, educatori, părinți și demonstrează simplitatea administrării acestor teste”, a spus ministrul Educației.

Acesta a admis că partea mai dificilă o reprezintă asamblarea testelor, însă a arătat că acest lucru a fost deja realizat în mai multe judeţe.

Este într-adevăr o dificultate, aceea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar, în primul rând, acest lucru s-a făcut deja în foarte multe județe, avem raportările de la inspectorate, în al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanța existenței acestor teste în școli. După mult timp, ele există. (…)

Pentru acei colegi care s-au implicat deja și care se vor implica, am anunțat deja că Ministerul Educației, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaștem și îl apreciem. Este făcut în interesul siguranței în școli. (…) Directorul va apela la colegi cadre didactice, va apela la personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic și, acolo unde există, îi rog pe cei care sunt angajați ai Ministerului Sănătății, asistenți medicali, să se implice în acest proces”, a declarat ministrul Educației.

Cele trei materiale video cu modul de utilizare și de pregătire a testelor de salivă:

Ghid de utilizare a testelor antigen pe baza de salivă

Demonstrație privind utilizarea testelor antigen pe bază de salivă

 Pregătirea testelor antigen pe bază de salivă

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” au solicitat, duminică, Guvernului blocarea distribuţiei testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 şi distribuirea în unităţile de învăţământ a unor kit-uri individuale, întrucât testele care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară.

”Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual.

Solicităm, pe această cale, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerinţele de performanţă şi de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în acelaşi timp şi regulile sanitare.

De asemenea, cerem public Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziţionate şi livrate dezmembrate, şi nu sub formă de kit individual. Ne întrebăm ce a stat la baza luării unor astfel de decizii şi dacă această licitaţie a respectat legislaţia în vigoare?!”, se arată într-un comunicat al celor două federaţii sindicale, transmis Agerpres.

Pe de altă parte, sindicatele din învăţământ au arătat că au primit numeroase semnale din ţară prin care directorii şi angajaţii din unităţile de învăţământ au fost chemaţi sâmbătă, 27 noiembrie, să ridice testele, deşi ministrul educaţiei a dat asigurări cu o zi în urmă, pe 26 noiembrie, că livrarea către şcoli nu se va mai face în aceste zile libere legale.

”Solicităm Guvernului României să explice clar care este modalitatea de efectuare a testelor, astfel încât toţi părinţii să ştie să le utilizeze, deoarece la ora actuală, în afară de un videoclip demo, nu există niciun fel de instrucţiuni. Ne întrebăm cum se vor descurca părinţii dintr-un sat, unde nu există internet şi care nu vor avea acces la acel videoclip, să le facă propriilor copii aceste teste?! Cerem imperativ Guvernului României şi Ministerului Educaţiei respectarea dreptului angajaţilor la zilele libere legale şi propunem ca aceste teste să fie distribuite pe 2 şi 3 decembrie, urmând a fi utilizate începând cu 6 decembrie. De asemenea, solicităm ca, măcar începând cu următoarea tranşă de teste, acestea să corespundă normelor sanitare şi să fie ambalate individual”, se mai precizează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.