Ministrul Educației propune ca în localitățile cu rata de infectare mai mică de 3 la mie să se renunțe la pragul de vaccinare de 60%

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune funcționarea școlilor cu prezență fizică în localitățile cu rata de infectare mai mică de 3 la mia de locuitori, infiderent de gradul de vaccinare. ”În măsura în care autorităţile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localităţile în care rata de incidenţă este mai mică de 3 la mie să se poată renunţa la acest prag minim de vaccinare (60%)”, a anunțat ministrul, luni, într-o intervenție la Digi 24.

”În acest fel, am putea da posibilitatea acelor localităţi din mediul rural în care nu sunt infectaţi, dar nici suficient de mulţi vaccinaţi, să poată deschide şcoala cu prezenţă fizică. Atrag atenţia că tocmai în aceste şcoli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară. Aceasta va fi  propunerea pe care eu, ca ministru al Educației, o voi asuma în raport cu autoritățile sanitare”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat de când ar putea intra în vigoare această măsură, ministrul Educaţiei a răspuns: ”Vom vedea. Oricum, săptămâna asta, lucrurile se desfășoară după regulile cunoscute. (…) În măsura în care autoritățile sanitare vor fi de acord și la nivelul CNSU cu propunerea pe care o voi asuma, aceea de deschidere a școlilor în toate localitățile în care rata de infectare este sub 3 la mie, cu condiția respectării regulilor de protecție sanitară, atunci vom anunța public acest lucru. (…)

Dacă sunt responsabil, nu pot să vă dau niciun orizont de timp pentru că această decizie nu ţine doar de propunerea Ministerului Educaţiei. Această decizie va trebui să fie analizată de către Ministerul Sănătăţii şi apoi de către CNSU.”

  • ”Am asumat, ca ministru al Educației, să înaintez către Guvern, către autoritățile sanitare și către CNSU propunerea de completare a ordinului comun ministrul Educației – ministrul Sănătății cu o excepție, astfel încât în toate localitățile în care rata de infectare este mai mică de 3 la mie să nu fie condiționată funcționarea școlii și a grădiniței cu prezență fizică de rata de vaccinare. Aștept autoritățile sanitare să se pronunțe dacă propunerea pe care am asumat-o de 3 la mie este în regulă sau trebuie modificată la 2,5, la 2, la 1, la 5”, a declarat ulterior Sorin Cîmpeanu, la B1 TV.

Sorin Cîmpeanu declara, duminică seară, că introducerea pragului de vaccinare de 60% pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică a fost ”o variantă de compromis”.Este un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar este un criteriu care asigură un mediu mai sigur pentru elevi și profesori, este un criteriu care protejează mai mult profesorii”, spunea ministrul Educației.

”Am reușit să avem datele centralizate la nivel de persoană juridică. Sunt 4847 de școli și grădinițe cu personalitate juridică ce își vor deschide porțile – 68%. Dar săptămâna aceasta am cerut detalierea raportării la nivel de structură arondată, în așa fel încât o școală cu personalitate juridică, cu 2 sau 3 sau 4 structuri în sate diferite să poată să raporteze pe fiecare structură și dacă media este, să spunem, 50%, sub 60%, dar are două structuri care au peste 60% să putem lăsa acele școli de săptămâna viitoare să funcționeze. Asta facem săptămâna asta, săptămâna viitoare vom vedea împreună cu autoritățile sanitare dacă putem să căutăm să facem lucruri pentru a evita astfel de situații”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

  • Cum funcționează școlile (fizic sau online). Situația din fiecare județ/București:
Sursa: Ministerul Educației

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.