Cum vor funcționa școlile începând de luni, 8 noiembrie. Ministrul Educației: Școlile care au rata de vaccinare sub 60% vor face cursurile online UPDATE

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prin care se va introduce criteriul ratei de vaccinare în rândul personalului dintr-o unitate de învățământ pentru desfășurarea cursurilor cu prezență fizică va fi aprobat în cursul zilei. Pragul de vaccinare va fi de 60%. Școlile și grădinițele care au rata de vaccinare sub 60% vor rămâne în online, a precizat ministrul.

UPDATE Sorin Cîmpeanu a precizat, într-o conferință de presă, că ședința CNSU este în curs în derulare și va propune modificarea ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Principalele declarații ale ministrului pe tema introducerii criteriului ratei de vaccinare:

  • ordinul care se referă la modalitatea de începere a școlii în data de 8 noiembrie este pregătit pentru semnare
  • școala va începe pentru toți elevii și toți copiii din grădinițe în data de 8 noiembrie, atât din sistemul de învățământ de stat, cât și din învățământul privat
  • este în curs de derulare ședința CNSU prin care se propune modificarea ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății în acest sens.
  • în foarte scurt timp, va fi validată hotărârea la nivelul CNSU, ordinul va fi semnat de către cei doi miniștri și va fi trimis spre Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în așa fel încât, pe parcursul acestei zile, să poată exista ședințe ale Consiliilor de Administrație în fiecare școală și grădiniță prin care să se ia decizia de funcționare a școlii începând de luni, 8 octombrie, și să fie anunțată
  • criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei școli și grădinițe
  • rata de vaccinare la nivelul fiecărei școli și grădinițe va fi disponibilă pe site-ul fiecărui ISJ/ISMB
  • în situația în care, dincolo de rata de vaccinare, există probleme la nivel de resursă umană (…) sau există probleme de infrastructură, va exista în continuare posibilitatea ca, la nivelul școlii, să se formuleze o cerere conform articolului 3,2 din ordinul comun care va fi modificat astăzi, pentru ca școala să rămână în online, chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60%
  • rată de vaccinare de peste 60%, conform raportrărilor de la sfârșitul săptămânii trecute, există în 54% din școlile și grădinițele României.
  • în ședințele de astăzi se va actualiza această rată de vaccinare. Aceste lucruri vor fi actualizate  săptămânal, ziua de vineri va fi considerată zi de referință din perspectiva ratei de vaccinare.
  • în momentul în care se va depăși pragul de 60%, acea unitate de învățământ, școală sau grădiniță, va intra în regim de prezență fizică.
  • în București există o rată de vaccinare de aproape 80%. (…) Există doar 12 județe în care, la nivel județean, media este sub 60%.
  • în București, 69% din școli aveau rata de vaccinare peste 60%, aproape 70%. Datele vor fi actualizate astăzi.
  • rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor, urmează grădinițele, pe ultimul loc sunt școlile gimnaziale
  • 1,8 milioane de elevi este o cifră estimativă a elevilor și preșcolarilor care se vor întoarce la cursuri
  • școlile care au rata de vaccinare sub 60% vor începe școala în sistem online. Școlile și grădinițele care au rată de vaccinare mai mare de 60%, toate vor putea începe școala cu prezență fizică.

UPDATE Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precizează că, începând de vineri, rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi afișată pe site-ul inspectoratelor școlare județene, respectiv ISMB.

Sorin Cîmpeanu preciza, joi seară, că ”se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului şcolii, pentru a funcţiona cu prezenţă fizică”, dar decizia finală va fi anunțată vineri.

Se conturează această idee, a pragului de 60%, dar tot ceea ce voi spune astă seară voi spune sub rezerva validării de către CNSU mâine dimineaţă, astfel încât să putem semna Ordinul comun de ministru Educaţie – Sănătate mâine în prima parte a zilei, pentru ca în cea de-a doua parte a zilei toate şcolile din România să poată organiza consilii de administraţie în care să ia decizia, să actualizeze, dacă este cazul, rata de vaccinare pe care toate şcolile din România deja o au afişată pe site”, declara ministrul Educaţiei la Digi24, citat de Agerpres.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că există posibilitatea ca „peste o anumită” perioadă de timp să poată fi ridicat acest nivel de 60%. „Obiectivul este de 70%, este un obiectiv dat de OMS”, a adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a explicat modul în care fiecare şcoală va decide cum anume va funcţiona. „(Consiliul de administraţie – n.r.) constată că a depăşit pragul minim definit în Ordinul comun de ministru Educaţie – Sănătate, care este obligatoriu pentru toate unităţile de învăţământ, de stat sau private, şi intră în prezenţă fizică.

Are însă în paralel, pentru că celelalte reglementări din Ordinul comun 5338 rămân neschimbate, se adaugă doar acest criteriu, suplimentar, celelalte rămân. Adică, apare un caz de infectare în clasă, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică în clasă.

Apar cazuri de infectare în şcoală într-un număr mai mare sau egal cu jumătatea numărului de clase, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică în întreaga şcoală şi vor avea în continuare posibilitatea ca, pe baza articolului 3,2 din Ordinul de ministru, consiliul de administraţie, chiar dacă are o rată de vaccinare de 70, 80, 90%, dacă are motive de infrastructură sau de resursă umană, un număr prea mare de profesori infectaţi, spre exemplu, poate solicita începerea şcolii în sistem online, iar inspectoratul şcolar va aproba, cum a aprobat şi până acum, toate cererile pe baza articolului 3,2”, a spus ministrul.

Cîmpeanu a amintit că nu se mai ţine cont de rata de infectare din localitate. „În data de 1 octombrie s-a decuplat în urma consultărilor şi a fost de comun acord decuplarea modului de funcţionare a şcolii de rata de infectare din localitate. (…) Dar un consiliu de administraţie al şcolii va aprecia în funcţie de toţi parametrii (…) dacă face sau nu face solicitare către inspectorat pentru începere în regim online”, a precizat ministrul.

Acesta a subliniat că nu se va merge la cursuri cu prezenţă fizică „sub nicio formă” acolo unde rata de vaccinare e mai mică de 60%.

„Există o singură excepţie pe care o propunem spre acceptare în Ordinul comun de ministru, aceea care a mai fost, a şcolilor speciale, unde sunt copii cu cerinţe educaţionale speciale”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, 54% din şcolile şi grădiniţele din România, de stat şi private, au o rată de vaccinare de cel puţin 60% în rândul personalului.

„Restul au rată de vaccinare sau aveau la nivelul zilei de vineri (săptămâna trecută – n.r.), e posibil să fie mici actualizări în ultimele zile, sub 60%. Am văzut unităţi cu rată de vaccinare de 12%, de 27%. Sunt în egală măsură private şi publice. Am văzut liceu sanitar cu rată de vaccinare de 36% – greu de înţeles”, a afirmat Cîmpeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că vacanţa şcolară nu va fi prelungită şi elevii se vor întoarce fizic la şcoală, acolo unde condiţiile epidemiologice şi sanitare o permit, însă a precizat că a fost introdusă o condiţie pentru ca şcolile să poată funcţiona normal, şi anume, gradul de vaccinare al personalului din unitatea de învăţământ.

În contextul creşterii numărului de cazuri noi de COVID, în luna octombrie s-a decis ca elevii din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal să intre într-o vacanţă de două săptămâni, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie. Activităţile de tip after-school au fost suspendate pe o perioadă de 14 zile.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.