Se reduce numărul de teze la clasa a VIII-a și la liceu. Ministrul Educației: Tezele vor putea fi susținute începând cu data de 6 decembrie

0

Numărul de teze va fi redus în acest an școlar la clasa a VIII-a de la 3 la 2 astfel încât toți elevii de gimnaziu vor avea de susținut 2 teze, iar elevii de liceu vor da 3 teze în loc de 4, a anunțat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă. Potrivit ministrului, tezele vor putea fi susținute cu prezență fizică, începând cu data de 6 decembrie. De asemenea, numărul minim de note necesare pentru încheierea mediei la fiecare disciplină va fi redus la 2.

Principalele declarații ale ministrului Educației:

Școala de pe 8 noiembrie

  • În data de 8 noiembrie, școala va începe. Ministerul Educației va rămâne în continuare consecvent principiului conform căruia școlile trebuie să funcționeze cu prezență fizică în limita în care condițiile de protecție sanitară pot fi asigurate pentru elevi și profesori.
  • Vom avea consultări cu autoritățile sanitare și vineri vom vedea care va fi exact modul de deschidere a școlilor în data de 8 noiembrie, având ipoteza de bază, aceea a prezenţei fizice și având deja acceptul exprimat pentru propunerea Consiliului Național al Elevilor, propunere care este însușită de Ministerul Educației, pentru un mod de funcționare adaptat realităților.
  • Nu vom ajunge în niciun caz în situația în care dacă, să spunem, în jumătate de țară o să avem o rată de infectare foarte scăzută, fără cazuri în școli, să nu poată funcționa cu prezență fizică acele școli. Nu se va ajunge la această situație.

Reducerea numărului de teze

  • Am decis împreună cu colegii mei din Ministerul Educației să reducem numărul de teze pe care elevii îl vor susține în acest an prin excepție.
  • La clasa a VIII-a, vom avea în loc de 3 teze doar 2 teze. Toți elevii din gimnaziu vor avea doar 2 teze de susținut, cu prezență fizică.
  • Pentru liceu, am redus numărul de teze de la 4 la 3.
  • Această reducere va face obiectul reglementărilor pe care le vom anunța în data de 5 noiembrie.
  • De mulți ani, ponderea unei teze este de 25% în media finală. Prin reducerea – și vom reduce numărul de note necesare și anul acesta pentru încheierea mediei la 2, minimum 2 – dacă vom avea două note și a treia notă teză, cu 25%, asta înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37,5%, adică o pondere mai mare decât teza. (…) Nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare din notele pe care elevul le va primi.
  • Tezele vor putea fi susținute începând cu data de 6 decembrie. Va fi la latitudinea fiecărui cadru didactic să stabilească perioada optimă de susținere a tezelor în așa fel încât fiecărui elev să îi rămână la dispoziție o perioadă de timp în care să-și poată corecta rezultatele.
  • Pentru elevii care nu vor putea să susțină teze cu prezență fizică, din motive independente de voința lor (cazuri de infectare sau de carantinare), acest lucru se va putea face, există bază legală, după revenirea la școală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul II.
  • Pentru acei elevi care, pe baza unei rate de infectare ridicate, unei carantinări ce nu vor putea permite susținerea tezelor cu prezență fizică, acest lucru se va putea face după revenirea la școală, cu prezență fizică.

Scurtarea vacanței de iarnă

  • Elevii din învățământul gimnazial și liceal vor începe pe 3 ianuarie. Grădinițele și învățământul primar vor putea să înceapă pe 10 ianuarie. Recuperarea se va face pe baza Săptămânii ”Școala Altfel”.

Reducerea numărului de note

  • Numărul de note minim necesar pentru încheierea mediei la fiecare disciplină a fost redus la 2, știut fiind că, în mod normal, numărul de note necesar pentru încheierea mediilor era egal cu numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline.
  • Având 2 note și având teza cu pondere de 25%, cele două note au împreună 75%.
  • Elevii de clasa a V-a, a VI-a, a VII-a au teze la matematică și la limba română, elevii de clasa a VIII-a aveau 3 teze, rămân doar cu 2. În felul acesta pentru tot gimnaziul, numărul de teze este 2. Elevii de liceu vor avea numărul de teze redus de la 4 la 3.

Programa pentru examenele naționale

  • Programa pentru examenele naționale de anul acesta a fost deja adaptată în sensul unei sinteze, unui minim necesar (…) și dacă viitorul pe care nu îl putem anticipa va impune o revedere a acestor modificări, Ministerul Educației va face și acest lucru, în interesul elevilor. Important este să găsim acel echilibru între nevoia de pregătire a elevilor și nevoia de siguranța sanitară.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.