Școlile private pot face cursuri online în perioada vacanței de la stat. Raed Arafat: ”Prezența fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online”

0
Foto: pixabay.com

Activitatea cu prezență fizică se suspendă în școlile și grădinițele private în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, însă acestea pot organiza cursurile în sistem online, a anunțat secretarul de stat, Raed Arafat, după ședința Executivului de luni, în care s-a adoptat o nouă hotărâre de Guvern, în care s-a preluat articolul din decizia CNSU, ”omis” în actul normativ de vineri. ”Privatul poate să dea vacanță sau să meargă online. Dacă dă vacanță, va trebui să hotărască când face recuperarea. Dacă merge online, nu face recuperarea”, a explicat șeful DSU.

UPDATE Hotărârea de Guvern a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial și prevede că ”unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, își suspendă activitățile ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în perioada 26 octombrie 2021 — 5 noiembrie 2021.”


Hotărârea de Guvern prevede acum că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul Special Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară. Cu alte cuvinte, prezența fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online, pentru școlile private, dar nu cu prezență fizică în școală”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a arătat că această prevedere (suspendarea activității fizice în școlile private) a existat în decizia CNSU, dar ”nu s-a translatat” în Hotărârea de Guvern de vineri, din cauza ”unor neînțelegeri juridice”.

Întrebat de ce școlile private au dreptul să funcționeze în online, Raed Arafat a răspuns: ”Pentru că problema epidemică este prezența fizică. Noi nu putem să le interzicem să funcționeze online. Acolo nu mai este risc epidemiologic, nu se infectează prin tabletă (…) La școlile private se interzice prezența fizică, dar pentru protecția pandemică nu am cum să le spun să nu țină cursuri online dacă vor, pentru că asta nu are nimic cu protecția epidemică, nu se infectează prin calculator copiii.”

Întrebat totodată pe ce considerente elevii din școlile private pot face cursuri online, iar cei din sistemul de stat nu, șeful DSU a spus: ”Nu este discriminare, este abordare diferită. Și privatul poate să abordeze: să dea vacanță sau să meargă online. Dacă dă vacanță, va trebui să hotărască când face recuperarea. Dacă merge online, nu face recuperarea.”

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare imediat ce se publică în Monitorul Oficial, a precizat Raed Arafat.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.