Cîmpeanu: Ministerul Educației nu poate impune vacanţă școlilor private. Articolul din decizia CNSU nu a fost preluat în HG. Se poate corecta eroarea

0

Articolul din decizia CNSU prin care prezenţa fizică în şcolile şi grădiniţele private se suspendă pentru două săptămâni, începând de luni, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, ceea ce a generat confuzie în privința funcționării școlilor private, a declarat, duminică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că are informații că sunt şcoli private care şi-au anunţat elevii că pot veni fizic, luni, la şcoală pe fondul ”acestui viciu de reglementare”, ”ceea ce nu este normal”. ”Dacă nu se reglementează rapid acest lucru, va fi o discriminare între elevii de la învăţământul de stat şi cel privat”, a arătat Cîmpeanu, explicând că Ministerul Educaţiei nu poate impune vacanţă şcolilor private.

„Ministerul Educaţiei a fost abilitat de CNSU pentru punerea în aplicare a art.7 din Hotărârea 91, respectiv vacanţă pentru grădiniţe şi şcoli de stat. Pentru cealaltă parte a sistemului de educaţie, Ministerul Educației nu poate reglementa structura anului şcolar, nu poate impune vacanţă unei şcoli private. Şcolile private sunt de două feluri. Există şcolile private care funcţionează după programa românească, aprobată de Ministerul Educaţiei, şi nu există niciun temei legal pentru care ministerul să poată impune o vacanţă şcolilor. Pentru şcolile private care funcţionează după programa altor state, (…) ministerul nu aprobă nici măcar programa, dar vacanţa.

Hotărârea CNSU este foarte corectă, pentru că se elimină discriminarea dintre învăţământul privat şi de stat. Din păcate, în Hotărârea de Guvern (…) nu a fost preluat articolul 8.1 din hotărârea CNSU care impune suspendarea prezenţei fizice în şcolile şi grădiniţele private”, a afirmat, duminică, la Digi 24, Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Ministrul Educației a arătat că, „dacă nu se reglementează rapid acest lucru, va fi o discriminare între elevii din învăţământul de stat şi cel privat”.

”Se poate completa Hotărârea de Guvern, se poate corecta această eroare. Articolul 8.1 suspendă activitatea cu prezenţă fizică în şcolile şi grădiniţele private. Am înţeles că sunt şcoli private care şi-au anunţat elevii că mâine pot veni fizic la şcoală pe baza acestui viciu de reglementare. Ceea ce nu este normal. Dacă Hotărârea de Guvern avea şi această reglementare, nu am fi avut această confuzie. Presupun că a fost o scăpare sau a fost o neînţelegere în plan juridic a ceea ce se poate reglementa şi ceea ce nu se poate reglementa. Nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituie o vacanță într-o anumită perioadă. (…)

Eu cred și sper că Guvernul va rezolva această problemă. CNSU a reglementat deja. Peste CNSU, doar Guvernul poate valida articolul 8.1 din hotărârea CNSU care este corect, evită discriminarea dintre elevii din învățământul privat și cel de stat. (…) Atâta vreme cât am acceptat ca ministru al Educației – și nu am acceptat ușor – această vacanță de două săptămâni, am acceptat pentru că a fost în interesul general, acela de asigurare a stării de sănătate a elevilor. A fost foarte greu de acceptat pentru Ministerul Educației. Dar dacă am acceptat acest lucru, atunci e normal să se aplice unitar, nu numai pentru școlile din sistemul de stat”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Ordinul emis vineri de ministrul Educației prevede că preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat vor avea vacanță în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie.

Decizia adoptată de CNSU stabilea, la articolul 8, suspendarea activității cu prezență fizică în toate unitățile de învățământ privat: ”Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.”

Hotărârea de Guvern, adoptată vineri de Executiv, nu a preluat acest articol, stabilind în schimb: activitatea în creșe este permisă; activitatea operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school se suspendă pe o perioadă de 14 zile; în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice.

Explicațiile ministrului Educației pe aceeași temă, într-o intervenție anterioară la Antena 3:

  • ”Art 8, 1 din hotărârea CNSU spune că se suspendă prezenţa fizică în toate grădiniţele şi şcolile private, inclusiv în cele 21 de școli care funcţionează după curriculumul altor state. Acest lucru nu poate fi reglementat de Ministerul Educaţiei la nivel de structură a anului şcolar. Acest lucru ar fi trebuit să fie reglementat prin Hotărârea de Guvern.”
  • (Întrebat dacă unitățile de învățământ private pot primi elevi începând de luni)Conform articolului 8, 1, ca să fim clari, din decizia CNSU, se suspendă prezenţa fizică în şcolile şi grădiniţele private. Se suspendă prezenţa fizică înseamnă că şcolile și grădinițe private pot organiza sau vacanţă sau cursuri online. Din păcate, art 8, 1 nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această stare de confuzie. Ministerul Educaţiei a avut datoria şi a reglementat vacanţa în școlile și grădinițele de stat.”
  • (Întrebat dacă se va face o actualizare a deciziei)Conform articolului 8, 1, din decizia CNSU, prezenţa fizică a fost deja suspendată. Din păcate, demersul nu a fost dus până la capăt prin preluarea în Hotărârea de Guvern. Lucru care a creat confuzie. Ministerul Educaţiei, o spun încă o dată, reglementează şcolile şi grădiniţele de stat din perspectiva structurii anului școlar, adică a vacanţei. Mai departe sunt alţii îndreptăţiţi să se pronunţe.”

Citește și: Ordin de ministru: Vacanță pentru preșcolari și elevi în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie/After-school-urile se închid, creșele rămân deschise

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.