Ordin de ministru: Vacanță pentru preșcolari și elevi în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie/After-school-urile se închid, creșele rămân deschise

0

Preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat vor avea vacanță în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, prevede ordinul ministrului Educației, semnat vineri și trimis spre publicare la Monitorul Oficial. Documentul a fost emis în urma deciziei CNSU prin care Ministerul Educației a fost abilitat să elaboreze ordinul pentru acordarea vacanței suplimentare de două săptămâni. Potrivit hotărârii CNSU, activitatea cu prezență fizică se suspendă în after-school-uri, precum și în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele care funcționează după curriculumul altor țări. Creșele sunt singurele care rămân deschise. Noua structură a anului școlar 2021-2022 va fi stabilită de Ministerul Educației până la data de 5 noiembrie.

UPDATE Ordinul prin care se acordă vacanță în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie a fost publicat în Monitorul Oficial.

UPDATE Ministrul Educației a semnat ordinul care prevede că, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță. Documentul a fost trimis la Monitorul Oficial, spre publicare.

Unitățile de învățământ private nu sunt vizate de ordinul ministrului Educației. ”Ministerul Educaţiei reglementează/este abilitat doar pentru punerea în aplicare a articolului 7 din Hotărârea CNSU nr. 91. Activitatea unităților de învățământ privat (inclusiv cele cuprinse în Registrul Special), precum și activitatea de tip after-school fac obiectul prevederilor articolului 8 din Hotărârea CNSU nr. 91, fără implicarea Ministerului Educaţiei”, a transmis Ministerul Educației.

Articolul 8 din decizia CNSU prevede suspendarea activității cu prezență fizică în toate unitățile de învățământ privat: ”Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.” Din hotărârea CNSU reiese că școlile private pot face cursuri online în perioada vacanței de la școlile de stat.

UPDATE Guvernul a abilitat Ministerul Educaţiei să emită ordinul privind acordarea vacanţei de 14 zile. Se închid și after-school-urile, singurele care rămân deschise sunt creșele, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat. ”S-a abilitat Ministerul Educației să emită ordinul pentru introducerea vacanței de 14 zile în tot sistemul școlar, aici vorbim inclusiv de after-school-uri care sunt menționate în Hotărârea de Guvern. (…) Creșele sunt singurele care vor rămâne deschise”, a declarat  șeful DSU, după ședința de Guvern.

Hotărârea de Guvern a fost publicată, vineri seara, în Monitorul Oficial și stabilește că: activitatea în creșe este permisă; activitatea operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school se suspendă pe o perioadă de 14 zile; în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice.


Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat, vineri, o hotărâre prin care Ministerul Educației a fost abilitat să emită un ordin pentru acordarea vacanței suplimentare de două săptămâni pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal, începând de luni, 25 octombrie. Până pe 5 noiembrie, Ministerul Educației va adopta modificările privind structura anului școlar în curs.

De asemenea, CNSU a propus și suspendarea activității cu prezență fizică în after-school-uri. Pe de altă parte, hotărârea CNSU stabilește că activitatea față în față se suspendă în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele care funcționează după curriculumul altor țări.

Ce prevede hotărârea CNSU cu privire la școli, universități, after-school-uri și școli private:

  • Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar.
  • Se propune emiterea de către Ministerul Educației a unei instrucțiuni prin care să se recomande instituțiilor de învățământ superior din sistemul național de învățământ trecerea în online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021- 05.11.2021.
  • Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.
  • Se propune suspendarea activităților cu prezența fizică la nivelul tuturor unităților sau operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school, în perioada 25.10.2021-05.11.2021.

Descărcați de aici Hotărârea CNSU nr. 91 din 22.10.2021 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2 

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.