Cîmpeanu: Nu este bine să ne jucăm de-a închis, deschis şcoala. Şcolile se vor închide dacă se face această precizare prin ordine de carantinare

0

Școlile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă, altfel se aplică cele două reguli din ordinul comun: suspendarea activității cu prezență fizică într-o clasă la apariţia unui caz de îmbolnăvire și trecerea întregii școlii în online dacă cel puțin jumătate din numărul total de clase au cursurile suspendate, a declarat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

”Nu este bine să ne jucăm de-a închis, deschis şcoala. Şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă. Am căutat să avem două reguli clare: apariţia unui caz de îmbolnăvire într-o clasă conduce la suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă, fără a fi nevoie de şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă avem un număr de clase cu prezenţa fizică suspendată, cel puţin jumătate din numărul total de clase din şcoală, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică în întreaga şcoală, de data aceasta fiind nevoie şi de decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Principalele declarații ale ministrului Educației:

  • Atât primul-ministru, cât și ministrul Sănătății au solicitat Agenției Naționale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale ca, în cursul zilei de astăzi, să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță pentru a le transmite Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate.
  • De asemenea, Ministerul Educației lucrează, tot în cursul zilei de astăzi, pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive pe bază de salivă, care să fie administrate, conform ordinului comun ministrul Educației – ministrul Sănătății, preșcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din școli și grădinițe.
  • De asemenea, Ordinul comun de ministru prevede intensificarea acțiunilor de control în școli în vederea verificării condițiilor de siguranță sanitară din partea celor două ministere implicate în ordinul comun, Ministerul Sănătății prin DSP și Ministerul Educației prin inspectoratele școlare județene, cât și Ministerul de Interne, în urma discuțiilor – astăzi a decis intensificarea acestor acțiuni de control pentru verificarea respectării regulilor sanitare în școli.
  • Școala în localități aflate în carantină: În condițiile în care rata de infectare crește foarte mult, Departamentul pentru Situații de Urgență poate dispune carantinarea acelei localități. Prin ordinele de carantinare, se precizează și activitățile esențiale care se pot desfășura, precum și  activitățile care nu se mai pot desfășura în cazul carantinării.
  • Achiziția testelor non-invazive pentru școli: Primul-ministru a solicitat celeritate. E vorba de o achiziție de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul întâi, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni. 11 săptămâni – 3,2 milioane de beneficiari, având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu 2 înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, prin înmulţirea cu 11 rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă. Autoritatea Națională a Medicamentului urmează să stabilească testul și cerințele minime de performanță. Testele nu vor fi omologate, ele vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerințe minime de performanță și a cerințelor de reglementare. (…) Sunt convins că vorbim de zile.
  • În toată această perioadă se fac teste în școli. Ministerul Sănătății a suplimentat, la finalul săptămânii trecute, cu 280.000 numărul de teste antigen aflate la dispoziția școlilor. Doar suplimentarea. Se adaugă celor minimum 5.000 de teste existente în fiecare județ. Aceste teste vor putea fi utilizate nu numai în cazul apariției unor persoane cu simptome, vorbim de elevi și cadre didactice în egală măsură, ci vor putea fi utilizate – tocmai ce am transmis o instrucțiune către toate inspectoratele școlare județene, și pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la școală, pe baza prezentării unui test negativ, test antigen rapid sau test PCR. Acolo unde există cabinete medicale școlare, există și teste. Am transmis școlilor să facă această testare la solicitarea acelor elevi care vor să revină în ziua a opta de școală. Acolo unde nu există cabinete medicale școlare, am solicitat să se adreseze DSP-urilor.
  • Această posibilitate de revenire în a opta zi la școală, cu condiția prezentării unui test PCR sau antigen rapid negativ, a existat din data de 13 septembrie. Vreme de trei săptămâni, în toată România, nu am înregistrat nicio situație în care să se solicite efectuarea acestor teste. Nici măcar una. (…) Asta nu înseamnă că interzicem dorința unui părinte de a-și testa copilul într-o manieră mai rapidă, pentru a se putea prezenta la școală începând cu ziua a opta.
  • Miercuri vom prezentata situația actualizată a numărul de îmbolnăviri în rândul elevilor și în rândul cadrelor didactice, iar astăzi încercăm să centralizăm rezultatele formularelor privind intenția de vaccinare în rândul elevilor. Încercăm să centralizăm, semnalele din păcate nu sunt dintre cele mai bune.
  • Despre închiderea școlilor: Nu este bine să ne jucăm de-a închis, deschis şcoala. Şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă. Am căutat să avem două reguli clare: apariţia unui caz de îmbolnăvire într-o clasă conduce la suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă, fără a fi nevoie de şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă avem un număr de clase cu prezenţa fizică suspendată, cel puţin jumătate din numărul total de clase din şcoală, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică în întreaga şcoală, de data aceasta fiind nevoie şi de decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt reguli cât se poate de clare, iar miercuri vă vom anunța câte clase au avut activitatea cu prezență fizică suspendată din motive de îmbolnăvire.
  • Vă reamintesc că testele antigen rapide, 1,3 milioane la dispoziția școlilor, au fost folosite într-o proporție de 2%, deci puțin peste 20.000. Aceste teste există, e nevoie de acordul părinților pentru elevii minori. Nici în România și nici în alte state, indiferent care va fi tipul testelor non-invazive pe bază de salivă, acestea nu vor putea fi folosite pentru raportare în Corona Forms a cazurilor de persoane infectate. Ele vor trebui în continuare să fie confirmate (…) prin teste PCR sau prin teste antigen rapide.
  • Înţelegem foarte bine temerea oricărui părinte pentru sănătatea propriului copil. Este o temere justificată. Avem nevoie de înţelegere între părinţi, profesori şi autorităţi, avem nevoie de înţelegerea importanţei educaţiei, avem nevoie să înţelegem că nu mai putem face copiii să plătească, aşa cum nu de puţine ori am făcut-o în ultima perioadă de timp, din păcate, pentru greşelile noastre, ale adulţilor. Nu copiii sunt responsabili pentru sănătatea părinţilor şi bunicilor nevaccinaţi, lucrurile stau exact invers. Dacă ne interesează într-adevăr sănătatea lor, ce putem să facem fiecare dintre noi, singurul lucru eficient pe care-l putem face fiecare dintre noi, dintre cei care spunem că ne interesează sănătatea propriilor copii, este să mergem să ne vaccinăm.

Potrivit noului ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, scenariul de funcționare al unei unități/instituții de învățământ se actualizează în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă.

Scenariile care se aplică în învățământul preuniversitar:

Articolul 6 din ordinul comun:

  • (1) Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune, în condițiile art. 2 și 3, pentru o perioadă de 14 zile, la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.
  • (2) La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
  • (3) În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.
  • (4) Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.
  • (5) Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.
  • (6) Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.
  • (7) Prin excepție de la prevederile alin. (1), elevii claselor VII—XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.
  • (8) DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune
    carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.
  • (9) La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin. (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
  • (10) În situațiile prevăzute la alin. (1)—(8), elevii/preșcolarii care au cursurile suspendate cu prezența fizică, procesul de învățământ continuă în sistem online.
  • (11) Decizia de suspendare a activității didactice pentru unitățile/instituțiile de învățământ superior care desfășoară activitate didactică ce presupune prezența fizică a studenților se dispune prin hotărâre a senatului universitar, în raport cu numărul de îmbolnăviri și cu rezultatul anchetei epidemiologice realizate, cu avizul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.
  • (12) Criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ din prezentul ordin nu se aplică și unităților de învățământ preuniversitar din subordinea Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, care vor lua deciziile care se impun conform regulamentelor/procedurilor aplicabile acestora.
  • (13) Activitățile ce presupun prezența fizică din unitățile/instituțiile de învățământ din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului
    Justiției vor fi gestionate în funcție de analiza situației epidemiologice realizate la nivelul direcțiilor medicale din cadrul acestora și stabilite prin decizie a conducătorilor acestora și nu se supun dispozițiilor prezentului ordin.
    (14) Stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual se desfășoară cu prezența fizică a elevilor, cu
    respectarea procedurilor privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile prezentului ordin, indiferent de scenariul epidemiologic, cu excepția situației în care ordinele de carantinare, emise de autoritățile abilitate în perioada stării de alertă, interzic acest lucru.

Citește și: Ordinul comun, cu noile reguli: Întreaga școală trece în online dacă 50% dintre clase au cursurile suspendate din cauza îmbolnăvirilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.