Ministrul Educației: De luni, toți elevii vor putea merge la școală cu prezență fizică. Rămân în online clasele suspendate din cauza îmbolnăvirilor

0

De luni, toți elevii vor putea merge la școală cu prezență fizică, chiar și în localitățile cu rata de infectare mai mare de 6 la mie, și vor rămâne în online doar acele clase care au fost suspendate din cauza cazurilor confirmate de COVID-19, a declarat, sâmbătă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Precizările ministrului vin după ce Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, prin care a fost eliminat pragul de închidere a școlilor, a fost publicat, vineri seara, în Monitorul Oficial. Potrivit ordinului, noile reguli care se aplică în școli sunt următoarele: la apariția unui caz confirmat într-o clasă, cursurile cu prezență fizică se suspendă pentru 14 zile în acea clasă; dacă activitatea fizică este suspendată în 50% dintre clase, atunci toată școala trece în online. Luni, toți elevii vin la școală, mai puțin cei din clasele care au cursurile față în față suspendate din cauza cazurilor confirmate de COVID-19, a explicat ministrul.

Acolo unde activitatea este suspendată din cauza numărului de îmbolnăviri – și e vorba de un număr de peste 6.700 de clase – acele clase rămân suspendate, pentru că suspendarea este generată de apariția de cazuri de îmbolnăvire. (…) Toți ceilalți, chiar și în cele 201 localități care ieri au depășit rata de incidență 6 la mie, vor putea merge de luni la școală cu prezență fizică, în condițiile în care s-a decis, inclusiv prin ordinul comun de ministru care a fost publicat aseară în Monitorul Oficial, intensificarea acțiunilor de control din partea tuturor instituțiilor abilitate pentru a se verifica respectarea regulilor de protecție sanitară.

Încă o dată, luni vor putea merge la școală, sigur cu măsuri complementare de siguranță. În curând, Agenția Națională a Medicamentului va decide ce fel de teste non-invazive, pe bază de salivă, vor putea fi omologate, vom avea atunci și protocolul sanitar de utilizare a acestor teste și peridiocitatea de administrare a acestor teste”, a precizat ministrul Educației, la B1 TV.

Elevii din București (unde rata de infectare a ajuns sâmbătă la 8,28 la mie) merg luni la școală, a completat Sorin Cîmpeanu: ”S-a decuplat total modul de funcționare al școlii de rata de infectare. Nu ne raportăm la rata de infectare. (…) Regula este simplă pe două paliere: apare un caz de îmbolnăvire într-o clasă, se suspendă automat activitatea fizică. Pasul doi: dacă într-o școală se suspendă activitatea la cel puțin 50% din clase, se suspendă activitatea cu prezență fizică a întregii școli. Mai concret: dacă o școală are 10 clase, în momentul în care cinci clase au intrat în online, întreaga școală va intra în online pentru o perioadă de 14 zile.”

Ce prevede Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății:

  • Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/ conexe se  dispune pentru o perioadă de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.
  • La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioada de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/ instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al  DSP/DSPMB.
  • Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începand cu a 8-a zi  de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat  negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.
  • Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau Rt-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică dupa 14 zile de la suspendarea acestora.
  • Elevii claselor VII- XII/XIII,  vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv,  pot continua cursurile cu prezența fizică.

Citește și: Ordinul comun, cu noile reguli: Întreaga școală trece în online dacă 50% dintre clase au cursurile suspendate din cauza îmbolnăvirilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.