Scenariu: Şcolile în care nu există cazuri de COVID să funcţioneze cu prezenţă fizică, indiferent de rata de incidență

0

Medicul Valeriu Gheorghiţă a prezentat, miercuri, un scenariu în care funcţionarea şcolilor ar fi decuplată de incidenţa COVID, astfel încât, după depăşirea pragului de 6 infectări la mia de locuitori, să treacă în sistem online doar clasele sau unităţile de învăţământ în care se înregistrează cazuri, iar restul să funcţioneze cu prezenţă fizică, relatează Agerpres.

„Sunt discuţii care se au în vedere, sunt mai multe variante de lucru. Una dintre ele este dacă ignorăm, în sensul bun al cuvântului, în sensul decuplării de rata de incidenţă, încât modalitatea prin care copiii să meargă la şcoală să fie altfel reglementată. Indiferent de rata de incidenţă, copiii să meargă la şcoală cu prezenţă fizică şi să existe o monitorizare foarte riguroasă din punct de vedere al respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului şi de identificare a cazurilor pozitive. În sensul în care să se închidă evident acele clase sau acele şcoli unde sunt identificate cazuri.

Dacă într-o comunitate, într-o localitate nu există niciun caz diagnosticat într-o unitate de învăţământ, chiar dacă rata de incidenţă este peste şase la mie, atunci şcoala, teoretic, poate să continue pentru că acolo nu sunt cazuri”, a afirmat medicul militar.

Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că peste 215.000 de elevi cu vârste între 12 şi 19 ani au primit cel puţin o doză de vaccin.

”Pentru sistemul de învăţământ am pregătit un proces de vaccinare care se poate realiza în unităţile şcolare, în universităţi, fie prin echipe mobile sau prin înfiinţarea unor centre proprii de vaccinare sau prin arondarea şcolilor la centre de vaccinare din proximitate. În primele două săptămâni sunt peste 400 de elevi care au fost vaccinaţi prin aceste modalităţi.

În momentul de faţă, la nivel naţional, sunt peste 215.000 de elevi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Practic, trebuie să prioritizăm lucrurile în favoarea şi în beneficiul nostru individual şi al comunităţii din care facem parte. În mod deosebit este important ca cei vulnerabili, cei vârstnici, cei cu afecţiuni cronice să meargă să se vaccineze pentru că, în felul acesta, se vor proteja mai mult de formele grave de îmbolnăvire.

De asemenea, tinerii trebuie să se vaccineze şi de asemenea elevii care merg în colectivitate, care interacţionează trebuie să se vaccineze. Avem două vaccinuri autorizate pentru grupa de vârstă 12-17 ani inclusiv, vaccinurile de la compania BioNtech/Pfizer şi vaccinurile de la compania Moderna”, a spus medicul militar.

Citește și: Vor rămâne școlile deschise și după 6 la mie? Sorin Cîmpeanu: Avem două variante în acest moment. Până vineri, va trebui să anunțăm regulile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.