Rata de infectare a trecut de pragul de 6 la mie în București. După regulile actuale, școlile ar urma să intre de luni în online

0
Foto: pixabay.com

În București, rata de incidenţă a ajuns, miercuri, la 6,33 la mia de locuitori. Conform ordinului comun Educație-Sănătăte, aflat în vigoare, școlile ar urma să treacă de luni în sistem online, însă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că se discută varianta eliminării pragului de 6 la mie.

În momentul de față, conform ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației, școlile funcționează cu prezență fizică până la o rată de infectare de 6 la mie. Odată depășit acest prag – cum este cazul Bucureștiului – și luându-se ca referință ziua de vineri, toți elevii trec în sistem online, rămânând deschise creșele, grădinițele și școlile speciale.

Autoritățile discută însă eliminarea pragului de 6 la mie, iar o decizie va fi anunțată până vineri. Ce a anunțat miercuri Sorin Cîmpeanu:

  • ”Vom avea pe parcursul zilei de astăzi discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru, risc gestionabil vs beneficii. Mai exact este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare a școlilor. La acest moment regula este clară: în localitățile în care se depășește rata de infectare de 6 la mie la nivelul zilei de vineri, zi de referință, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția școlilor speciale, grădinițele și creșele urmând să rămână deschise. Primim foarte multe solicitări în acest sens. Sunt convins că toți cei îndreptățiți să se pronunțe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectivă educațională, cât și din perspectivă sanitară.”
  • ”Până vineri, așa cum am anunțat deja, va trebui să anunțăm cât se poate de clar, pentru că vineri este ziua în care anunțăm scenariul pentru săptămâna următoare, care sunt regulile: dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi, cei din Educație, dacă cei din domeniul sanitar sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise, până la apariția unui număr de cazuri.”
  • Avem două variante în acest moment: fie rămânem pe prevederile ordinului comun ministrul Educației – ministrul Sănătății care ne spun că, la depășirea ratei de incidență de 6 la mie în localitate, toate școlile trec în online, cu excepția școlilor speciale (…), creșele și grădinițele rămân deschise. Asta este prima variantă. Rămânem pe reguli neschimbate. A doua variantă: dacă prin discuția pe care ne-o dorim să o avem astăzi cu reprezentanții Ministerului Sănătății, CNCAV, CNSU, INSP se va consolida un numitor comun din care va rezulta că riscul poate fi gestionabil, beneficiile pe care le va prezenta Ministerul Educației din perspectiva școlii cu prezență fizică vor fi predominante, atunci am deplină disponibilitate de a a semna alături de ministrul Sănătății modificarea ordinului comun, pe baza unei hotărâri CNSU, care să aibă valoare de hotărâre de Guvern.”
  • ”În primul rând, discuție, consolidarea numitorului comun, apoi hotărâre CNSU, hotărâre de Guvern aferentă care să abiliteze Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice scenariul de funcționare în așa fel încât până vineri el să poată fi anunțat, pentru că ne-am angajat public că, în ziua de vineri, aducem la cunoștință cum vor funcționa școlile pentru săptămâna viitoare.”
  • ”Varianta 1 este aceea în care rămânem pe prevederile actuale ale ordinului comun ministrul Educației – ministrul Sănătății, varianta 2 este aceea de preluare în școli a modului de funcționare a grădinițelor, în care nu există o raportare la un anumit prag. Este vorba de o variantă în care se face decuplarea între modul de funcționare a școlilor și rata de incidență în localitate. (…) Astea sunt variantele principale de lucru. Rămânem pe regulile de acum sau schimbăm în sensul decuplării de rata de incidență a scenariilor de funcționare a școlilor, pe modelul grădinițelor. Grădinițele nu sunt dependente de rata de incidență din localitate, sunt dependente de numărul de cazuri care apar într-o anumită grupă sau într-o anumită unitate de învățământ preuniversitar.”

Scenariile care se aplică în acest moment pentru funcționarea școlilor:

Scenariul 1

  • Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Scenariul 2

  • a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul specialIncidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.