O primă decizie: Școlile pot funcționa cu prezență fizică, indiferent de rata de infectare. Cursurile suspendate în funcție de cazurile confirmate

0

Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase  a decis, miercuri, că școlile pot funcţiona cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare din localitate, iar deciziile de suspendare a cursurilor ”față în față” vor fi luate în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că această primă hotărâre va fi urmată de o decizie a CNSU, apoi de o Hotărâre de Guvern şi, în final, de modificarea ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.

Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a aprobat astfel eliminarea pragului de 6 la mia de locuitori pentru trecerea școlilor în online, existent în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

Potrivit ministrului Educației, după această primă etapă, urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor Educației și Sănătății de a modifica ordinul comun. Tot acest proces – a precizat Sorin Cîmpeanu – se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcționare a școlilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021.

Declarația ministrului Educației:

”Referitor la scenariile de funcționare a școlilor, astăzi, 29 septembrie 2021, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice):

1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.

2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

După această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor educației și sănătății să opereze modificări în ordinul comun, în concordanță cu hotărârile adoptate.

Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcționare a școlilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here