Cîmpeanu: Am primit 183 de petiţii pentru trecerea şcolii în online și 175 pentru păstrarea şcolilor deschise. Până vineri trebuie să decidem într-un fel

0

Sorin Cîmpeanu a declarat, marți seară, că Ministerul Educației a primit, în cursul zilei, 183 de petiții pentru trecerea școlii în online și 175 de petiții pentru păstrarea școlilor deschise, iar până vineri trebuie luată o decizie dacă școlile vor continua cu prezență fizică sau vor trece în online după depășirea pragului de 6 la mie. ”Nu o să decidem în funcţie de diferenţa asta. Până vineri va trebui să ne decidem într-un fel şi va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală”, a spus ministrul Educației. 

Întrebat într-o emisiune, la Digi 24, dacă ar fi de acord cu menţinerea şcolilor deschise în Capitală şi după depăşirea pragului de infectare de 6 la o mie de locuitori, în condiţiile în care Bucureştiul se apropie de acest prag, ministrul Educaţiei a răspuns:

„Vom vedea. Colegii mei au centralizat în Ministerul Educaţiei petiţiile primite astăzi: 183 de petiţii (părinţi, profesori) pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu prezenţă fizică. Nu o să decidem în funcţie de diferenţa asta, spuneam doar că sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de 6 la mie, sunt foarte speriaţi – îmi cer scuze, sunt speriaţi de mersul la şcoală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în alte locuri – iar alţii vor să rămână deschise şi după 6 la mie.

Sorin Cîmpeanu a arătat că ”interesul copiilor este să nu se întrerupă școala cu prezență fizică”. Întrebat dacă, din punctul său de vedere, ar putea merge la școală doar copiii din școlile unde nu s-au înregistrat cazuri, ministrul a spus:

”Este o propunere a DSP, DSP are competențe medicale, nu o să vă pot răspunde înainte de a mă consulta cu cei cu competențe medicale. După regulile de astăzi, dacă vineri se va depăși pragul de 6 la mie, în Bucureşti, spre exemplu, unde astăzi avem 5,57, în Cluj avem 5,59, sunt foarte aproape de şase la mie – ziua de referinţă este vineri – dacă vineri se depăşeşte şase la mie, după regulile de astăzi seară, la momentul la care vorbim, şcolile intră în online, cu excepţia şcolilor speciale. Creşele şi grădiniţele rămân însă deschise cu prezenţă fizică. (…)

Până vineri va trebui să ne decidem într-un fel şi va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală. Adică să fie bazate pe legislaţie primară. (…) Acum, ne întrebăm cu toţii cum am ales această limită de şase la mie. (…) În momentul în care s-a stabilit acel prag de şase la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de pragul de 6 la mie. (…)

Dacă până vineri se va consolida un numitor comun bazat în primul rând pe experienţa celor cu competenţă medicală… mai puţin contează ce ne dorim noi, cei din Educaţie, că dacă m-ar întreba pe mine, separat de orice, aş spune: da, vreau să fac orice ca să fie şcolile deschise cu prezenţă fizică. Doar că nu este determinant punctul meu de vedere, pentru că nu am competenţe medicale, epidemiologice cu atât mai puţin.”

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a arătat că un sondaj efectuat la o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţi nu doresc testarea copiilor.

„Sunt foarte trist. Tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă”, a declarat ministrul.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.