Bursele FLEX 2022-2023. Liceenii români care vor să studieze un an în SUA pot trimite aplicațiile până la 15 octombrie. Condițiile de participare

0
Sursa foto: FLEX Romania / Facebook.com 

Ambasada Statelor Unite în România şi American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională) invită liceenii români să participe la Programul FLEX 2022-2023. Cei interesați să studieze anul școlar viitor într-un liceu american pot depune aplicațiile până la data de 15 octombrie 2021, urmând să treacă printr-un proces de selecție. Programul se adresează celor născuți între 15 iulie 2004 și 15 iulie 2007, condiția fiind ca, la momentul trimiterii aplicației, să fie elevi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a.

Programul educaţional FLEX este finanţat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american şi de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului şcolar 2022-2023, scrie Agerpres.

Participarea la Programul FLEX, aflat acum în al şaptelea an de existenţă în România, este gratuită. În anii de implementare anteriori, FLEX România a oferit bursa către zeci de liceeni români din mai multe judeţe ale ţării, aceştia fiind repartizaţi la licee din state precum Washington, Texas, Colorado, California, Hawai, Iowa şi Florida. Programul se adresează în egală măsură şi liceenilor cu dizabilităţi.

FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, iar acum se află în cel de-al 29-lea an de existenţă. Programul presupune parcurgerea unui an şcolar întreg în Statele Unite ale Americii de către elevii de liceu interesaţi care sunt declaraţi câştigători în urma competiţiei pentru acordarea bursei.

Obiectivul programului este să promoveze înţelegerea reciprocă între cetăţenii Statelor Unite şi ai altor ţări, pentru ca liceenii să aibă ocazia de a învăţa mai multe despre SUA şi de a le face cunoscute americanilor ţările lor de origine.

În anul şcolar 2021-2022, la nivel global, aproximativ 900 de liceeni vor învăţa în SUA în cadrul Programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an împreună cu o familie americană şi va studia la un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut şi echivalat.

Competiţia este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au cetăţenie română; sunt născuţi între 15 iulie 2004 şi 15 iulie 2007; sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a; studiază engleza în liceu; îndeplinesc criteriile pentru a obţine viza SUA şi nu au stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii 5 ani. Cei interesaţi sunt invitaţi să se înscrie pe https://ais.americancouncils.org/flex până pe 15 octombrie.

Totul despre bursele FLEX 2022-2023

Cine este eligibil pentru acest program (bursa 2022-2023)?

Competiția pentru bursele FLEX este bazată pe criterii meritorii și deschisă fără niciun cost celor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Aplicanții eligibili:

 • Trebuie să fie născuți în intervalul 15 Iulie 2004- 15 Iulie 2007 și să fie elevi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a la momentul trimiterii aplicației. Aceste două condiții sunt cumulative și nu se pot face absolut deloc derogări.
 • Au o situație academică bună sau excelentă (nu există o medie minima obligatorie cerută de program).
 • Au studiat anterior limba engleză și demonstrează abilități de folosire a limbii engleze la momentul aplicației.
 • Îndeplinesc criteriile privind obținerea vizei SUA ce pot fi verificate online.
 • Sunt cetățeni români și pot obține un pașaport în țara de origine. Aplicanții pot deține și o altă cetățenie, dar cea română este obligatorie.
 • Nu au stat în SUA pentru 3 sau mai multe luni în ultimii 5 ani.
 • Nu au emigrat deja în SUA și nu plănuiesc să emigreze.

Cum și când să aplici?

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile eligibilitate sunt invitați în perioada 13 Septembrie – 15 Octombrie 2021 să participe la procesul de selecție ce va consta în 3 runde, astfel:

 • RUNDA 1: Această rundă va include o aplicație online preliminară și 3 întrebări de tip eseu care trebuie finalizate și trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicației. Aplicația online este disponibilă la adresa:  https://ais.americancouncils.org/flex.
 • RUNDA 2: Dupa trimiterea aplicației online, elevii vor fi invitați să participe la un test online de limba engleză.
 • RUNDA 3: Această etapă de semi-finală va începe în luna noiembrie și va include un interviu, încă 3 întrebări de  tip eseu, un test complet de limba engleză și o aplicație ce va trebui completată personal de către fiecare elev. Elevii care vor trece de această etapă vor fi ulterior notificați de biroul American Councils România.

După trimiterea aplicației vor primi un e-mail de confirmare și un cod al aplicației. În lipsa acestui e-mail, de confirmare, aplicația nu va figura ca înregistrată.

Cine selectează bursierii?

România s-a alăturat programului FLEX în Septembrie 2015, când a beneficiat de 25 de burse pentru liceenii români. Numărul de burse pentru 2022-2023 este de 35. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se poate recunoaște anul de liceu urmat în SUA, echivalarea făcându-se în bloc și nu materie per materie.

Calendarul complet al programului FLEX:

 • 13 Septembrie 2021 – 15 Octombrie 2021: transmiterea aplicației online și testul de limba engleză.
 • Noiembrie 2021 – Decembrie 2021: notificarea semi – finaliștilor.
 • Noiembrie 2021 – Februarie 2022: interviul individual, testul de limba engleză, completarea aplicației individuale.
 • Aprilie 2022 – Mai 2022: anunțarea rezultatelor finale (numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă).
 • Iulie – Septembrie 2022: deplasarea bursierilor în SUA.
 • Mai – Iunie 2023: întoarcerea bursierilor în România.

ATENȚIE!

 • Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier.
 • Testul de limba engleză FLEX nu poate fi echivalat prin niciun alt certificat de limbă și nu se solicită ca aplicantul să dețină un certificat de limba engleză.
 • Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în loc un alt copil, pe perioada bursei FLEX.
 • Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizații de plasament specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii sau nu, pot locui în comunități mari, medii sau mici și pot fi de diverse vârste. Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să locuiască
 • Bursa este adresată în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, cât și celor provenind din diverse minorități, programul nefăcând niciun fel de discriminare în acest sens. (sursa: americancouncils.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here