Prima zi de școală. Iohannis, la Valea Doftanei: Îmi doresc să identificăm acele insule de excelenţă. Ele sunt dovada clară că ”omul sfinţeşte locul”

0
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică, în contextul pandemiei de COVID-19, depinde de responsabilitatea fiecăruia, subliniind că „respectarea normelor sanitare şi vaccinarea sunt esenţiale”. Șeful statului a participat la ceremonia de deschidere a noului an şcolar la Liceul Tehnologic „Carol I” din comuna Valea Doftanei, notează Agerpres.

„Şi în acest an reînceperea anului şcolar are loc, din păcate, tot sub spectrul pandemiei, tocmai de aceea menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, respectarea normelor sanitare şi vaccinarea fiind esenţiale”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că a ales că participe la deschiderea noului an şcolar la Liceul Tehnologic „Carol I”, pentru că apreciază eforturile acestei unităţi de învăţământ de a creşte calitatea şi relevanţa procesului educaţional.

„Sunteţi un exemplu care arată că educaţia poate fi de calitate, fără a intra în coliziune cu obiectivele care privesc egalitatea de şanse a elevilor, indiferent de mediul din care provin„, a spus Iohannis.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa ca modelul Liceului Tehnologic ‘Carol I’ şi al altor şcoli similare să devină în anii următori un exemplu naţional şi un imbold pentru comunităţile din întreaga ţară. El a subliniat importanţa proiectului „România Educată”, arătând că investiţia în cariera didactică este un pilon important al acestuia.

„Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească în acest sens. Formarea iniţială, într-o lume aflată într-o rapidă schimbare, este insuficientă. Mă bucur să observ că, din fericire, în comunitatea dumneavoastră ideea de a învăţa pe parcursul întregii vieţi a trecut de la stadiul de slogan la practică. Salut faptul că profesorii de la Liceul Tehnologic ‘Carol I’ au ocazia să participe la formări şi schimburi de experienţă cu parteneri din alte state europene. Facilitarea accesului la programe de formare a cadrelor didactice contribuie, alături de investiţiile în infrastructură şi în dotări, la creşterea calităţii educaţiei şi la o experienţă educaţională mai bună pentru elevi”, a afirmat Iohannis.

Foto: presidency.ro

Şeful statului a indicat şi că odată cu finalizarea Raportului „România Educată” şi-a asumat dezideratul de a susţine un management educaţional profesionist, bazat pe responsabilitate, capabil să dezvolte şi să inoveze.

„În acest an şcolar, în care se organizează concursurile pentru ocuparea funcţiei de director în unităţile de învăţământ, îmi doresc să identificăm acele insule de excelenţă, precum este liceul dumneavoastră. Ele sunt dovada clară că ‘omul sfinţeşte locul’ şi că un management bun poate transforma o comunitate şcolară. De aceea, cred că avem o singură şansă pentru ca toate şcolile din România să se dezvolte – competiţia pe bază de meritocraţie, pe care doar un concurs pentru funcţiile de conducere organizat corect, transparent şi profesionist o poate asigura”, a spus Iohannis.

El a mai afirmat că, prin implementarea Proiectului „România Educată” şi cu sprijinul alocărilor record prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România are şansa unică de a transforma radical mediul şcolar.

„Există oportunitatea istorică de a realiza lucruri de amploare, amânate de decenii, precum dotarea laboratoarelor şcolare, măsuri concrete pentru a preveni abandonul şcolar, susţinerea învăţământului profesional dual sau digitalizarea administraţiei şcolare. Cu parteneriate solide, cu dedicare din partea cadrelor didactice, cu un management curajos şi deschis spre modernizare şi cu elevi pregătiţi pentru viitor, şcoli precum cea în care ne aflăm astăzi vor contribui în mod decisiv la construirea ‘României Educate’, o ţară în care accesul la învăţământ de calitate este asigurat tuturor”, a spus Iohannis.

La deschiderea anului școlar de la Liceul Tehnologic „Carol I” a participat şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. ”Astăzi pot începe şcoala cu prezenţă fizică 99,7% dintre cei aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari. Este un lucru extrem de important, demonstrează înţelegerea importanţei şcolii, dar în acelaşi timp trebuie să dovedim responsabilitate şi determinare pentru a asigura în şcoli acea protecţie sanitară care să ne poată permite să ţinem şcolile deschise o perioadă cât mai lungă, în aşa fel încât să nu mai avem acele pierderi pe care le-am înregistrat pe parcursul perioadei de criză sanitară”, a spus ministrul Educaţiei, citat de Agerpres.

Sorin Cîmpeanu a precizat că personalul din învăţământ este vaccinat în proporţie de 61%, iar elevii – în proporţie de peste 15%.

Este nevoie însă să continuăm acest proces şi sunt convins că vom putea continua odată cu începerea şcolii. Mai mult decât atât, în ultimele zece zile s-au vaccinat 10.000 de elevi. Am depăşit pragul de 15% – proporţia elevilor vaccinaţi. Una din trei persoane vaccinate în ultimele zece zile la nivel naţional cu vaccinul Pfizer este elev, asta dă încredere că părinţii vor înţelege cât de important este pentru propriii copii, pentru ceilalţi colegi pentru a se putea desfăşura şcoala cu prezenţă fizică aşa cum ne gândim cu toţii, să înţelegem că vaccinarea este unicul gest care poate pune capăt crizei sanitare. Toate celelalte măsuri de protecţie sanitară, inclusiv testarea, ne ajută să ţinem sub control epidemia. Vaccinarea este singurul act care ne ajută să punem punct acestei crize sanitare”, a adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a amintit şi că marţi va demara concursul pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli.

„Am asumat că acest concurs va fi derulat strict pe criterii de competenţă, în aşa fel încât, la finalul lunii decembrie, să putem avea numirea celor mai profesionişti directori în şcolile româneşti, care să înceapă în data de 10 ianuarie, odată cu semestrul II, un nou mandat în interesul şcolii româneşti”, a mai spus ministrul Educaţiei.

El a arătat că Liceul Tehnologic „Carol I” din comuna Valea Doftanei este un exemplu din mai multe perspective considerate obiective strategice în proiectul „România Educată”.

Ministrul Educaţiei a anunţat sunt în evaluare ofertele care privesc încheierea unui contract pentru o nouă grădiniţă în Valea Doftanei.

„În mod normal, dacă nu sunt lucruri deosebite, acest contract de finanţare ar putea fi semnat de Ministerul Educaţiei la începutul lunii octombrie”, a menţionat el.

Citește și: Liceul de la sat unde elevii participă săptămânal la clubul de programare. Din această toamnă, ei vor avea în școală și laborator de robotică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.