Ministrul Educației spune că elevii vor da teze în acest an școlar: ”Se vor da simulări, se vor da teze, vrem să se deruleze normal acest an”

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi seară, că în anul școlar 2021-2022, elevii vor da teze (acestea au fost suspendate anul școlar trecut), iar simulările examenelor naționale se vor derula în mod normal. Admiterea la liceu nu se va schimba anul viitor, a mai precizat ministrul, iar examenul de Bacalaureat ar putea suferi modificări din 2027.

”Suspendarea tezelor a fost valabilă doar pentru anul trecut. În momentul de faţă, tezele se vor da normal. Simulările se vor derula normal”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi 24, reamintind că la evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se dorește ”corectarea informatizată şi corectarea datelor pe fiecare item, ca să avem o relevanţă şi să fie un instrument de decizie cu privire la porţiunile din materie în care trebuie intervenit mai puternic”.

”Se vor da simulări, se vor da teze, vrem să se deruleze normal acest an. Din punct de vedere al admiterii la liceu, am anunțat, nu va fi niciun fel de schimbare anul acesta. O schimbare necesită consultare, o consultare trebuie să fie anunţată cu cel puţin un an înainte. Deci admiterea la liceu, în vara viitoare, se va da exact după aceleaşi reguli după care s-a dat şi anul acesta”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a arătat că şi examenul de Bacalaureat va rămâne neschimbat, iar un Bacalaureat unitar, bazat pe competenţe, ar putea să apară cel mai devreme în anul 2027.

„Un Bacalaureat unitar, bazat pe competenţe, ar putea să apară, cel mai devreme în anul 2027, în cazul în care vom avea o lege prin care să agreăm acest lucru şi să înceapă în anul 2023, un elev de clasa a IX-a, ştiind cum trebuie să se pregătească pentru un Bacalaureat care va fi diferit abia în anul 2027”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește condițiile în care vor funcționa școlile, ministrul a făcut referire la faptul că elevii vor putea mânca în clasă, dacă nu există spații special amenajate, dar ”recomandarea puternică” este ca pauza de masă să fie în exterior. 

Ministrul Educației a mai anunţat că vineri va avea loc o şedinţă de Guvern dedicată Educaţiei, în care vor fi adoptate cinci acte normative. „Vom avea programul de implementat ‘România educată’, adoptat prin hotărâre de guvern. Avem acolo definite toate obiectivele strategice şi măsurile corespondente, urmând ca, prin consultare organizată de comitetul interministerial cu întreaga societate, să avem şi acţiuni pentru atingerea acestor obiective, acţiuni concrete, să avem şi termene de implementare să avem şi bugete alocate şi responsabilităţi”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.