Ministrul Educației: Este posibil ca Bucureștiul să ajungă la 6 la mie în a doua parte a lunii octombrie. Nu va fi o perioadă lungă de școală online

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că este posibil ca, în a doua jumătate a lunii octombrie, rata de infectare să depășească în București pragul de 6 la mia de locuitori, caz în care toți elevii vor trece în online, cu excepția celor din învățământul special și a copiilor din creșe și grădinițe. Ministrul crede însă că perioada de învățământ online nu va dura mai mult de 10 zile – două săptămâni.

”În București, astăzi avem 1,02 rată de infectare. Am depășit 1 la mie. La 1 august aveam 0,13 la mie, iar pe 31 august de șase ori mai mult, 0,78. Deci într-o lună, între 1 și 31 august, am crescut de șase ori, de la 0,13 la 0,78 la mie. Vom vedea. În acest ritm, dacă nu înțelegem importanța vaccinării, este posibil să ajungă și Bucureștiul, în a doua parte a lunii octombrie, la 6 la mie. A nu se confunda atingerea pragului de 6 la mie cu intrarea în carantină”, a declarat Sorin Cîmpeanu, duminică seara, la Digi 24.

Ministrul Educației a arătat că, dacă se va ajunge la școala online, acest lucru nu se va întâmpla pentru o perioadă lungă de timp. ”Chiar și în acest caz pe care nu și-l dorește nimeni, ar urma să stea 10 zile – două săptămâni. Așa a fost și în valul 3 – vârful, depășirea pragului de 6 la mie și revenirea sub 6 la mie. Nu va fi o perioadă lungă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului Educației, scenariile de funcționare a școlilor se vor stabili în funcție de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri a fiecărei săptămâni, iar acestea vor fi valabile pentru întreaga săptămână următoare.

”Cu alte cuvinte, dacă într-o zi de vineri vom avea 5,99 la mie, toată săptămâna viitoare școlile vor fi cu prezență fizică, chiar dacă luni, marți, miercuri se ajunge la 6,01 – 6,05 la mie”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Măștile de protecție

Întrebat cine verifică conformitatea măștilor de protecție pe care copiii le vor purta la școală, ministrul Educației a răspuns: ”Nimeni. Nimeni, evident. Nu există această obligativitate, această reglementare să verifice… Ar fi și o prostie fără margini. Anexa 1 la ordinul de ministru comun, punctul 2.1, precizează foarte clar: se recomandă măștile medicale, dar sunt permise și măștile textile. Nu spune nimeni nimic despre standarde la măștile textile. Important este ca cei mici să aibă nasul și bărbia acoperite. (…) INSP a agreat acest lucru: recomandare fermă pentru măști medicale, posibil să utilizezi măști textile, ai voie și viziere doar în cazul profesorilor pentru învățământ special.”

Citește și: În ce condiții începe școala pe 13 septembrie. Reguli și măsuri în noul an școlar – ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.