În ce condiții începe școala pe 13 septembrie. Reguli și măsuri în noul an școlar – ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății VIDEO

0

Școala se va desfășura cu prezență fizică până la o rată de infectare de 6 la mie, masca de protecție este obligatorie în interior, vor fi permise și măștile textile cu condiția ”să fie adaptate feței”, iar orele de educație fizică se vor derula fără mască în sălile de sport până la o rată de 2 la mie. Peste rata de infectare de 2 la mie, orele de educație fizică vor avea loc doar în exterior și fără mască de protecție. În cazul în care vremea nu permite desfășurarea activităților afară, ”orele de educație fizică vor putea fi reportate sau înlocuite cu alte activități”, cum ar fi Educația pentru sănătate. Sunt măsurile anunțate miercuri de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă pe tema ordinului comun privind deschiderea și funcționarea școlilor în anul școlar 2021-2022. Au fost făcute precizări și în ceea ce privește modul în care vor continua cursurile în cazul apariției un caz de infectare într-o clasă.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că ordinul comun este în forma finală, însă va fi semnat „după abilitare” de către CNSU. Principalele declarații ale celor doi miniștri:

Sorin Cîmpeanu:

  • scenariile de funcționare a școlilor – până la atingerea ratei de 6 la mie în localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.
  • După depășirea ratei de infectare de 6 la mie, creșele și grădinițele rămân deschise, toți elevii intră în online, cu o singură excepție: învățământul special.
  • După depășirea ratei de infectare de 6 la mie, nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.

Ioana Mihăilă:

  • măsurile de prevenție se mențin: distanțarea fizică, aerisirea spațiilor închise din școală, purtarea obligatorie a măștii de protecție în spațiile din interior
  • am ajuns la un consens în ceea ce privește tipul de mască purtat: am recomandat purtarea măștii de tip medical pentru că este standardizată, dar am revenit cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile textile trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate: să fie adaptate feței și să acopere corect nasul și bărbia. Am precizat că se interzic alte tipuri de dipozitive care sunt uneori folosite pe post de mască.

Sorin Cîmpeanu: Cu excepția vizierelor care pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special.

Ioana Mihăilă:

  • Testarea și măsurile care se iau atunci când apare un caz pozitiv într-o clasă:
    • la clasele preșcolare și la clasele de la pregătitoare până la clasa a VI-a inclusiv, elevii din clasa copilului care a fost diagnosticat pozitiv să continue învățământul online timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a 8-a prin testare antigen rapidă, în condițiile în care rezultatele sunt negative. Această testare se organizează în școli.
    • pentru copiii din clasele a VII-a, a VIII-a și învățământul liceal, la apariția unui caz pozitiv în școală, există două situații: copiii care au fost vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și fac dovada privind aflarea în una dintre cele două situații pot continua să învețe față în față. Ceilalți copii trec în online, ca și clasele primare și până la clasa a VI-a, pentru 14 zile, dar cu posibilitatea testării și revenirii la școală în ziua a opta.
  • Purtarea măștii în aer liber, în curtea școlii nu a mai devenit obligatorie, cu excepția acelor festivități de deschidere a școlii, unde estimăm aglomerație și purtarea măștii este obligatorie, împreună cu obligația ca festivitatea să fie limitată în timp la o oră și jumătate.

Sorin Cîmpeanu:

  • la apariția unui caz în clasă, se permite înjumătățirea timpului de învățământ online de la 14 zile la 7 zile, cu condiția testării.
  • orele de educație fizică se vor putea derula fără mască de protecție în spații închise până la rata de infectare de 2 la mie. Peste rata de infectare de 2 la mie, cu o singură excepție, preșcolarii, orele de educație fizică se vor putea derula doar în exterior, fără mască de protecție.

Ioana Mihăilă:

  • Vaccinarea în școli: există 3 metode prin care se organizează vaccinarea în școli:
    • în situația în care școala dispune de resursele materiale și umane pentru organizarea unui cabinet de vaccinare (medic și asistentă medicală), vaccinarea se face cu personalul școlii în școală.
    • dacă școala nu dispune de aceste resurse, DSP mobilizează o echipă mobilă de vaccinare, cu programare prealabilă, pentru vaccinarea elevilor eligibili, dar și a cadrelor didactcie și a părinților care doresc.
    • în situația în care școala are în proximitate un centru de vaccinare, elevii sunt programați pentru vaccinare în respectivul centru de vaccinare.

Sorin Cîmpeanu:

  • peste 6 la mie, toți elevii intră în online, cu excepția învățământului special.
  • în măsura în care condițiile meteo nu vor permite derularea orelor de de educație fizică în exterior, orele de educație fizică vor putea fi reportate sau vor putea fi înlocuite cu alte activități, spre exemplu din disciplina Educație pentru sănătate, partea de nutriție… Rămâne la latitudinea fiecărei școli.
  • rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcţionare va fi rata de infectare de la finalul fiecărei săptămâni, ziua de vineri. În ziua de vineri fiecare şcoală va şti cum funcţionează întreaga săptămână. Doar ziua de vineri. A doua condiţie este că rata de infectare va fi cea disponibilă pe site-ul DSP. Aceea este cea oficială.
  • dacă un cadru didactic este testat pozitiv, respectă regulile sanitare, intră în carantină şi urmează tot procedeul sanitar, iar şcoala va trebui să găsească soluţii de înlocuire a acelui cadru didactic.

Conferința de presă susținută de miniștrii Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu:

Ce prevede Ordinul comun pentru deschiderea și funcționarea școlilor în anul școlar 2021-2022

Scenariile de funcționare a școlilor

Scenariul 1 Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori
Scenariul 2 a)Participarea zilnică cu  prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie

b)Participarea zilnică, în sistem on line a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1000 până la instituirea stării de carantină la nivelul localității

 

Festivitățile de deschidere a anului școlar

  • Sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a maștii de protectie și fără ca durata acestora să depășească  1,5 ore.

Orele de educație fizică și sport

  • Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.

Suspendarea cursurilor

  • Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se  dispune pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.
  • În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.
  • Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începand cu a 8-a zi  de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ. Testarea elevilor se realizează în a 8- a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim online. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică dupa 14 zile de la suspendarea acestora.
  • Elevii claselor VII- XII/XIII,  vaccinati împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.
  • La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.

Măsuri privind pregătirea unităţilor de învăţământ, înainte de reluarea cursurilor

  • evaluarea infrastructurii şi identificarea unui spaţiu pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2;
  • organizarea spaţiilor (sălilor de clasă), cu aşezarea băncilor astfel încât să se asigure distanţarea de minimum 1 metru. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maxim posibilă;
  • stabilirea circuitelor funcţionale;
  • organizarea spaţiilor de recreere;
  • asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;
  • asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal pentru situații de urgență;
  • instruirea personalului pentru aplicarea planului de măsuri de protecţie sanitară

Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar și în unităţile conexe şi a programului şcolar

1. Organizarea spaţiilor pentru asigurarea distanţării fizice:

  •   a)   La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini. Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact;
  •  b) organizarea sălilor de clasă:
    • sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum 1 metru între elevi. Dacă configuraţia sălii de clasă (suprafaţă, mobilier etc.) nu permite distanţarea fizică de minimum 1 metru, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi;
    • deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiaşi săli pentru o singură clasă de elevi. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală”, cu excepția laboratoarelor și atelierelor, pentru care se va aplica protocolul de dezinfectare după fiecare grupa;
    • este interzis schimbul de obiecte personale;
    • va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, precum și păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil;
    • elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanenţă în interior; se recomandă ferm purtarea măștii de uz medical însă se admit măști de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii; sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special;
  •    c) organizarea grupurilor sanitare:
    • este obligatorie asigurarea permanentă a substanţelor dezinfectante şi a prosoapelor din hârtie, de unică folosinţă; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil;
    • se va verifica realizarea curăţeniei zilnice şi a dezinfectării regulate a suprafeţelor atinse în mod frecvent, conform planului de curăţenie şi dezinfecţie de la nivelul unităţii;

2. Organizarea accesului în unitatea de învăţământ:

  • accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate de către conducerea unităţii de învăţământ;
  • este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. În cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanţării fizice a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ este esenţială;
  • căile de acces (de tip poartă sau uşă) vor fi menţinute deschise în timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact;
  • după dezinfecţia mâinilor, elevii vor fi îndrumaţi direct în sălile de clasă;
  • accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Părinţii/Însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ, cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.

 3. Organizarea procesului de învăţământ şi a activităţilor sportive:

  • organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze;
  • intervalele aferente pauzelor pot fi stabilite în mod eşalonat, astfel încât timpul de suprapunere al acestora să fie minim;
  • Elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadre didactice sau alte categorii de personal, pentru menţinerea distanţării fizice. Orice activităţi care presupun formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanţei dintre elevi;
  • elevii nu vor schimba între ei alimente și obiecte de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.);
  • este recomandată desfășurarea orelor de educație fizică în exterior.
  • orele de educație fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile şi a unei aerisiri permanente;
  • pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate;
  • la începerea şi la finalul orelor de educaţie fizică, toţi elevii trebuie să respecte normele de igienă a mâinilor;
  • se vor efectua curăţenia, dezinfecţia şi aerisirea sălii de sport după fiecare grupă de elevi;
  • activităţile sportive în cadrul liceelor cu program sportiv şi cluburilor sportive şcolare se vor desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.

 Purtarea măştii de protecţie

  •     a) masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor în interior
  • b) La orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat.
  •  c) masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică.
  • d) schimbul măştii de protecţie utilizate între persoane este interzis.

Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2) – DOCUMENT.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.