Ministrul Educației: Creșele și grădinițele vor putea rămâne deschise și după depășirea ratei de 6 la mie. În schimb, toți elevii vor intra în online

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi seara, că școlile vor intra în online dacă rata de infectare depășește într-o localitate pragul de 6 la mie, însă creșele și grădinițele vor putea rămâne deschise. Discuții pe această temă au avut loc în cursul zilei la Palatul Cotroceni, dintre cele două ipoteze luate în calcul pentru elevi în scenariul al doilea (rată peste 6 la mie) fiind agreată cea a învățământului integral online, în detrimentul sistemului hibrid. 

”Rezultatele discuțiilor de astăzi au fost foarte clare. Propunerile Ministerului Educației și  Ministerului Sănătății au fost agreate. Mai exact: deschiderea școlilor în data de 13 septembrie, cu prezență fizică pentru toți elevii, fără nicio deosebire de clasă. În paralel, este nevoie de consolidarea regulilor deja cunoscute – masca de protecție, distanțarea adecvată, aerisirea spațiilor de învățământ și respectarea regulilor de igienă.

De asemenea, creșele și grădinițele vor desfășura activități cu prezență fizică până la 6 la mie – și aici intervine diferența, după 6 la mie. Au fost prezentate cele două ipoteze, cu recomandarea de a se merge pe prima ipoteză la depășirea ratei de incidență de 6 la mie, ipoteză care a fost susținută într-o manieră pertinentă și de Consiliul Național al Elevilor.

Ipoteza întâi a fost agreată și anunțată și de către domnul președinte: creșele și grădinițele vor putea rămâne deschise și după depășirea ratei de 6 la mie, până la intrarea localității în carantină, în schimb, pentru a nu se crea inechități încă și mai profunde decât cele deja existente în sistemul de educație, toți elevii vor intra în online.

Acest lucru va micșora decalajele de învățare, acest lucru va evita scenariul hibrid care a fost apreciat ca având rezultate foarte, foarte slabe (…), urmând ca școala să se poată relua atunci când incidența scade sub 6 la mie.

Deci lucrurile în acest moment cred că sunt foarte clare. Până la 6 la mie, creșe, grădinițe, școli deschise cu prezență fizică. După 6 la mie, creșe și grădinițe încă deschise, cu măsuri complementare de asigurare a protecției sanitare, însă școlile de la clasa 0 până la clasa a XII-a, respectiv a XIII-a intră integral în online”, a spus Sorin Cîmpeanu, la B1 TV.

Ministrul a mai precizat că, în momentul de față, 4% dintre elevii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani sunt vaccinați, mai exact 30.000 de elevi, în timp ce tinerii cu vârsta de 16-19 ani sunt vaccinați într-o proporție de 20% (145.000).

”Este extrem de important să susținem în continuare importanța vaccinării în rândul elevilor, tocmai pentru a asigura un mediu cât mai sigur în școli, fiind vorba de o rată totuși ridicată din perspectiva infectării de până la 6 la mie”, a spus ministrul Educației.

Citește și: Klaus Iohannis: Școlile se vor deschide pe 13 septembrie, cu prezență fizică. Dacă se depășește pragul de 6 la mie, cursurile trec în online

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.