Ministrul Educației, după întâlnirea de la Guvern: Am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, după întâlnirea de la Palatul Victoria pe tema măsurilor privind începerea noului an şcolar, că toţi participanţii la reuniunea de lucru convocată de premier au agreat, sub rezerva validării la nivelul CNSU, că şcolile vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie, informează Agerpres.

„Practic, toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie.

Peste pragul de 6 la mie sigur că apar o serie de condiţii, aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice. (…)

Peste pragul de la 6 mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină, sigur că da, se opreşte întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menţine toate şcolile deschise”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la finalul întâlnirii de lucru pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar.

La rândul său, premierul Florin Cîţu a spus că vrea ca anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să continue în acelaşi format.

”Am avut două lucruri pe care le-am spus la început. Am spus – şi rămân ferm pe acestea: vreau ca anul acesta anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să rămână cu prezenţă fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie ca anul acesta şcolar să începem cu prezenţă fizică, să rămânem cu prezenţă fizică. Am trecut prin anul trecut, am învăţat mai multe, dar anul trecut nu aveam vaccin.

Este ceea ce eu le-am spus tuturor colegilor cu care am discutat astăzi în această întâlnire că este important pentru mine, după discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii asupra impactului pe care l-a avut anul trecut asupra elevilor şi nu aş vrea să mai trecem prin această situaţie şi vom face tot ce este posibil ca anul şcolar să rămână cu prezenţă fizică”, a afirmat Florin Cîţu.

Premierul a precizat că a cerut ca festivităţile de la începerea anului şcolar să se desfăşoare cât mai aproape de normalitate.

Ştiu că este complicat, dar am încredere că vom găsi cele mai bune soluţii, pentru că este un moment important în viaţa fiecărui elev şi aş vrea să ne bucurăm împreună de această zi”, a spus Cîţu.

Purtarea măştii, obligatorie în interiorul şcolii

Totodată, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că se menţine obligativitatea purtării măştii în interiorul unităţilor de învăţământ pentru copiii în vârstă de peste 6 ani şi că este de preferat ca activităţile sportive să se desfăşoare în spaţii deschise.

Purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani. Purtarea măştii în spaţii deschise, însă, nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea, pentru activităţile sportive, ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis, iar pentru activităţi sportive în spaţii închise se va decide, în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfăşura în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască”, a arătat Ioana Mihăilă, citată de Agerpres.

Ministrul Sănătății a menţionat că în urma discuţiilor s-a convenit că este prioritară „menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil”, astfel încât cursurile să se poată desfăşura cu prezenţa fizică a elevilor în unităţile de învăţământ. Ea a adăugat însă că participanţilor la cursuri trebuie să li se ofere „un cadru sigur”, cu măsuri de protecţie care să diminueze cât mai mult posibil riscul de transmitere a SARS-CoV-2.

Despre vaccinarea în şcoli continuăm să avem discuţii tehnice cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare şi să adaptăm scenariile în funcţie de particularităţile fiecărei comunităţi şi ale fiecărei şcoli, urmând ca decizia finală să fie comunicată cât de curând posibil”, a spus Ioana Mihăilă.

La şedinţa de lucru au mai participat: secretarul de stat în MAI Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol și consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.