Cum va începe școala. Ministrul Educației: Decizia la acest moment este 13 septembrie, şcoală cu prezenţă fizică pentru toţi elevii

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică seara, la B1 TV, că este ”inacceptabilă continuarea pierderii” prin sistemul de învăţământ online, iar decizia de la acest moment este ca școala să înceapă în data de 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii. Ministrul a enunțat și o variantă aflată în discuție în ceea ce privește modul în care vor continua să se desfășoare cursurile în cazul apariției unor cazuri de COVID-19 într-o clasă.

”Suntem în contact permanent şi cu ministrul Sănătăţii, şi cu INSP, şi cu Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Și când spun permanent, este într-adevăr permanent. Avem în vedere o serie de măsuri care să facă sigure şcolile din România, pentru că este inacceptabilă continuarea pierderii prin acest sistem forțat de învăţământ online. Decizia la acest moment este 13 septembrie, şcoală cu prezenţă fizică pentru toţi elevii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a arătat că este nevoie în continuare de respectarea regulilor de protecţie sanitară.

”Masca de protecţie… Această nouă tulpină nu îi mai ocoleşte pe cei tineri, din păcate, deci este extrem de important să purtăm masca de protecție. Mai apoi regulile de igienă respectate, aerisirea spaţiilor de învăţământ, distanţarea adecvată. Trebuie să ne asigurăm că facem într-adevăr tot ce se poate face pentru vaccinare. În momentul de față, avem aproape 30.000 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani vaccinaţi şi aproape 145.000 de tineri cu vârsta între 16 și 19 ani. Pentru copiii cu vârsta între 12 și 15 ani, procentul este de 4%, este într-adevăr foarte puțin (…) Pentru cei care sunt mai mari, 16-19 ani, este de 20%. (…) Avem însă profesori vaccinaţi într-o proporţie de peste 60%, mai mult decât dublu faţă de media naţională”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce se întâmplă în cazul în care într-o clasă apar cazuri de COVID-19, ministrul Educației a răspuns:

”Varianta online este de nedorit, varianta hibrid este de nedorit. Trebuie să găsim cele mai bune soluții într-un context dat. Aceste soluții ar putea fi continuarea procesului didactic cu prezență fizică și se vorbește din ce în ce mai mult de ipoteza Blanquer, ministrul Educației din Franța, se vorbește despre această ipoteză, este în discuție – nu fac niciun anunț – prin care în cazul apariției unor situații de infectare cu COVID-19, să poată continua acei elevi care sunt vaccinați. Sigur că asta ar conduce într-o bună măsură tot la învățământul hibrid, dar este nevoie să alegi varianta cea mai bună. (…)

Mai avem încă două săptămâni pentru a clarifica toate aceste ipoteze, și în funcție de evoluția reală din perspectivă epidemiologică. Am stabilit cu ministrul Sănătății că, la începutul lunii septembrie, în perioada 1-3 septembrie, vom semna și vom face public ordinul comun de ministru prin care toți cei 3 milioane de elevi vor ști la ce se pot aștepta începând cu 13 septembrie. Din perspectiva testării, la momentul acesta discuțiile sunt doar pentru cei care prezintă simptome.”

Citește și: Ministrul Educației: Vom avea la începutul lunii septembrie un ordin comun care va reglementa toate aspectele necesare începerii şcolii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.