Admiterea în clasa a V-a. Ministrul Educației: Mi se pare nenatural să supui un copil de clasa a IV-a unui examen dur de trecere în clasa a V-a

0
Foto: alba24.ro

”Meditațiile sunt un lucru foarte bun, niciodată nu ai să poți opri un părinte să-i ofere propriului copil șansa la un supliment de educație”, cu condiția ca profesorii să nu intre incompatibilitate făcând meditații cu elevii de la clasă, consideră ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. În ceea ce privește admiterea în clasa a V-a la colegiile naționale, ministrul spune că nu este de acord cu organizarea unor examene dure.

”Mie personal mi se pare nenatural să supui un copil de clasa a IV-a unui examen dur de trecere în clasa a V-a. La acea vârstă nu mi se pare deloc în regulă. Pe de altă parte, în momentul în care ai 10 candidați pe loc, ai două clase într-o școală, nu ai nici infrastructură și nici profesori pentru mai mult de două clase și ai cereri pentru 20 de clase, evident că trebuie să organizezi o modalitate de ierarhizare a candidaților, pe diverse criterii”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în emisiunea Tema Zilei de la TVR 1.

Ministrul a făcut declarațiile în contextul discuțiilor privind introducerea examenului de admitere la liceu, întrebat fiind dacă sistemul de meditații nu va lua și mai mare amploare, știut fiind ce dimensiuni are pentru admiterea în clasa a V-a.

”Meditațiile sunt un lucru foarte bun, foarte bun, pentru că niciodată nu ai să poți opri un părinte să-i ofere propriului copil șansa la un supliment de educație și nici nu este bine să faci acest lucru. Și nici nu îl face nimeni, nici în Statele Unite, nici în Franța, nici în Germania, nici în Japonia.

Plecăm de la premisa că în școală trebuie să se facă ce trebuie să se facă. Peste ce se face în școală, părinții pot să facă meditații, cu o condiție care s-a putea să fie supărătoare. Există o incompatibilitate pentru profesorul care face meditații cu elevii proprii de la clasă. Acest lucru ar trebui să fie aspru sancționat. (…)

Să elimini ipocrizia aceasta că vai, nu este bine să faci meditații. Nu, este foarte bine să faci meditații. În orice stat civilizat din această lume este foarte bine, cu condiția să nu intri în incompatibilitate să faci meditații cu elevii de la clasă”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește examenul de admitere la liceu, Sorin Cîmpeanu a arătat că ideea introducerii acestuia este rezultatul consultărilor în cadrul proiectului ”România Educată”: ”Nu este o idee a ministrului Educației această admitere la liceu. Este un rezultat al acestor consultări. Acum avem acest rezultat și încercăm să punem în aplicare acest concept, obligatoriu în interesul elevului. Sunt licee de prestigiu care vor să-și organizeze propria selecție a elevilor.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.