Notele la BAC, după contestații. Ministrul Educației: Avem 16 situații cu modificări între 3 și 4 puncte. Este inadmisibil atât de mult subiectivism

0

REZULTATE FINALE BAC 2021. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că dintre cele 53.000 de note schimbate în urma contestațiilor la examenul de Bacalaureat, aproape 6.000 au diferențe mai mari de 1 punct între prima și a doua corectură. ”Avem situații și cu peste 3 puncte diferență. Sunt 16 situații cu modificări între 3 și 4 puncte”, a spus ministrul, care a acuzat ”subiectivismul uman” în evaluarea lucrărilor.

”Pot să vă spun că, din cele 52.874 de note schimbate, aproape 6.000, mai exact 5.950 de note, au diferențe mai mari de 1 punct. Avem situații și cu peste 3 puncte diferență. (…) Modificări note între 3 și 4 puncte: avem 16 situații”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a arătat că subiectivismul uman ”poate fi eliminat” prin ”corectarea digitalizată a lucrărilor pentru examenele naționale, începând cu evaluare clasa a II-a, a IV-a, a VI-a și clasa a VIII-a de anul viitor și începând cu o evaluare într-un proces pilot pentru Bacalaureat, tot de anul viitor”.

În acest fel se elimină subiectivismul uman. În acest fel putem avea rezultate mult mai concludente, nu doar la nivel de notă globală per disciplină, ci la nivel de notă pe fiecare subiect, în așa fel încât putem pregăti introducerea unui Bacalaureat bazat pe evaluarea competențelor și nu a cunoștințelor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă subiectivismul de la corectarea lucrărilor va fi taxat în vreun fel, ministrul a arătat că a cerut deja situația pentru Evaluarea Națională: ”Avem 12 situații în care diferențele sunt inadmisibil de mari între prima corectură și a doua corectură, vom cere acest lucru și pentru examenul de Bacalaureat.”

Potrivit ministrului, în urma analizei care se va face, vor fi anunțate rezultatele și măsurile care se impun, iar primă măsură la care se gândește este ca acei profesori care au greșit ”să nu mai poată evalua niciodată”.

”Este inadmisibil să avem atât de mult subiectivism în evaluare. Eroarea este umană. Nu ne uităm la cele 90% diferențe mai mici de 1 punct, deși și acolo avem o problemă, dar ne uităm la toate diferențele mai mari de 2 puncte. (…) Avem subiectivism la toate disciplinele, la absolut toate disciplinele”, a mai spus ministrul, adăugând că sunt și erori administrative de înscriere greșită în borderouri.

Conform ministrului, în total, la examenul de Bacalaureat au fost contestate 15% din lucrări. ”Este un lucru foarte grav și singura măsură eficientă este aceea a corectării informatizate, în care evaluatorul 1 să nu poată avea contact, să nu se cunoască cu evaluatorul 2, în care softul să nu îți permită aceste abateri. (…) La nivel de Bacalaureat, mă pot angaja doar la nivel de pilot pentru anul viitor”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Liceele cu rata de promovare 0

Ministrul a mai precizat că peste 40 de licee din țară au rata de promovare la Bacalaureat 0: ”Vom face o analiză pe fiecare liceu în parte, vom vedea care sunt măsurile care se impun. Acolo cauzele sunt cu siguranță extrem de grave atunci când rata de promovare este 0. Luăm în calcul cele mai eficiente măsuri. (…)

Cred că vom trimite Corpul de control al ministrului, dacă nu cumva se va merge la nivel de ministru sau dintre colegii secretar de stat în fiecare din aceste şcoli în care promovarea a fost zero pentru a identifica corect şi în profunzime cauzele care au condus la acest lucru.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.