Lucrările la examenele naționale, corectate digital. Sorin Cîmpeanu: ”Este un obiectiv ambițios. Va fi eliminat subiectivismul”

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit, vineri, cu noi precizări privind introducerea sistemului de corectare online la examenele naționale, spunând că prin acest mod de evaluare ”subiectivismul va fi eliminat cvasicomplet”. Ministrul a declarat la Știrile TVR că notarea se va face pe fiecare subiect în parte, iar la Evaluarea Națională, ”nu vom mai avea o notă generală la Matematică, o notă generală la Limba și literatura română, ci vom ști pe fiecare subiect, pe fiecare item cum stăm”.

Ministrul Educației a anunțat, joi, că își dorește ca lucrările la Evaluarea Națională și la evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, dar și, ca proiect pilot, la Bacalaureat să fie corectate online începând de anul viitor, tezele urmând să fie scanate în fața elevilor.

„Este vorba de codificarea lucrărilor, apoi de codificarea fiecărui item, în așa fel încât, la corectare, dincolo de eliminarea subiectivismului, să avem și elemente foarte concrete cu privire la modul în care, în funcție de modul de rezolvare a diverșilor itemi, putem aprecia la ce nivel au fost dobândite competențele necesare. În momentul în care avem aceste informații, putem să ne concentrăm pentru consolidarea, îmbunătățirea predării acolo unde constatăm că avem deficiențe.

Cu alte cuvinte, nu vom mai avea o notă generală la Matematică, o notă generală la Limba și literatura română, ci vom ști pe fiecare subiect, pe fiecare item cum stăm. Avem deja un proiect pilot demarat la nivelul Evaluării la clasa a VI-a și sunt încrezător că vom putea implementa acest sistem de evaluare digitală”, a spus Sorin Cîmpeanu la Știrile TVR.

Ministrul a adăugat că un ”avantaj pentru promovarea acestui model este acela al realizării unei hărți reale cu privire la ceea ce a fost corect predat și corect însușit, pentru a putea interveni acolo unde sunt deficiențe”.

Este un obiectiv ambițios. Constrângerile nu sunt generate de lipsa echipamentelor. (…) Dificultatea constă în a avea resursă umană calificată în fiecare dintre școlile românești în care se derulează aceste examene, pentru a fi capabili să scaneze și să atribuie aceste coduri fiecărui candidat”, a mai arătat ministrul.

Întrebat cum se poate evalua digital creativitatea la Limba română, Sorin Cîmpeanu a spus că subiectele la Evaluarea Națională sunt construite după modelul testărilor PISA, ”sunt întrebări tip grilă care pot fi corectate foarte ușor digital”.

Întrebat dacă practic vor fi eliminate comentariile, ministrul Educației a răspuns: ”Nu vor fi eliminate aceste subiecte. Ele însă vor fi corectate online de către profesori evaluatori, care să fie instruiți și care să aibă o evaluare obiectivă, fără a avea acces unul la evaluarea celuilalt.”

”Dacă vom reuși să avem și această digitalizare a evaluării, subiectivismul va fi eliminat cvasicomplet și vom avea evaluări care vor reflecta mult mai corect realitatea”, a mai spus ministrul, referindu-se la Evaluarea Națională.

Citește și: Ministrul Educației vrea corectare electronică la examene, începând de anul viitor: ”Profesorii vor corecta online, fără să se cunoască între ei”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.