Subiectele de la BAC. Cîmpeanu: Nu accept formulări de tip capcană. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor

0

BACALAUREAT 2021. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică seară, că subiectele de la probele scrise ale examenului de Bacalaureat trebuie să fie formulate clar și ”adecvate pregătirii elevilor”. Ministrul a arătat că nu acceptă ”sub nicio formă formulări de tip capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, impus pentru orice examen naţional”.

”Avem o flexibilizare în sensul adaptării programei de examen la specificul acestui an şcolar. În fiecare dimineaţă dinaintea examenului, împreună cu colegii din Comisia Națională de Evaluare pentru fiecare disciplină, vor fi extrase, apoi verificate şi reverificate subiectele,  baremul de corectură, pentru a face tot posibilul în vederea unei promovări cât mai ridicate, fără să coborâm, subliniez, fără să coborâm gradul de dificultate a subiectelor, dar insistând pe formularea clară a acestor subiecte, care să fie adecvate pregătirii elevilor pentru examen. (…)

Formulări clare, care să verifice competențele candidaților. Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen naţional. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor. Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învăţământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din educaţie, profesorii în ultimă instanţă, dar nicidecum elevii. Nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susţin examenul de Bacalaureat”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Ministrul Educației a făcut apel la candidați să nu încerce să fraudeze examenul, amintind că, la sesiunile viitoare, nu vor fi recunoscute notele obținute la probele promovate anterior şi cei eliminați nici nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

În plus, Sorin Cîmpeanu a arătat că doar 77% dintre elevii care au terminat în acest an liceul s-au înscris la examenul de Bacalaureat: ”Cauzele sunt în mod clar generate de această criză sanitară, în care elevii s-au îndepărtat de şcoală, au rupt pentru o lungă perioadă de timp contactul cu şcoala, după care au avut dificultăţi în a relua acest contact şi a se înscrie pentru examenul de Bacalaureat.”

Citește și: BAC 2021. Peste 133.000 de absolvenți de liceu sunt așteptați să susțină probele scrise. Ghid informativ, adresat candidaților

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.