Propunerea ministrului Educației: Educația sexuală să fie inclusă într-un modul de educaţie pentru viaţă. Părinții pot cere retragerea copiilor

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, că educaţia sexuală este importantă şi trebuie cuprinsă într-un sistem „modular” sub conceptul „Educaţie pentru viaţă”. Potrivit lui Cîmpeanu, toţi elevii vor putea să aibă posibilitatea retragerii de la aceste cursuri în cazul în care părinţii nu sunt de acord, relatează Agerpres.

„Sunt dezbateri în coaliţie. Punctul meu de vedere este extrem de clar: Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă – va fi propunerea Ministerului Educaţiei: toţi elevii se înscriu la o disciplină care să conţină elementele de educaţie sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinţii nu sunt de acord. Este acelaşi principiu aplicat în anul 2015 la ora de religie.

Doi – educaţia sexuală este integrată în momentul de faţă în programa de educaţie sanitară. (…) Această programă este foarte judicios construită. Pleacă de la clasa a V-a cu cele mai simple noţiuni şi merge crescendo până la clasa a XII-a până la cele mai complexe şi complicate noţiuni de educaţie sexuală. Este o programă foarte bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie şi de cadre medicale, eventual”, a explicat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Sorin Cîmpeanu a spus că propunerea Ministerului Educaţiei este ca disciplina să fie integrată printr-o repartizare a noţiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de educaţie sanitară, educaţie pentru alimentaţie sănătoasă, educaţie juridică, financiară, rutieră, care ar putea fi grupate într-un sistem modular sub conceptul „Educaţie pentru viaţă”, „să fie într-adevăr o oră obligatorie pe săptămână de la clasa a V-a la clasa a XII-a integral gimnaziu, integral liceu”, a menţionat ministrul.

Ministrul a arătat că există și problema resursei umane „competente” să predea această disciplină, lucru pe care Ministerul Educaţiei are datoria să îl rezolve.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here