Evaluarea Națională 2021. Subiectele la Limba și literatura română: ”Dificultatea nu a fost deosebit de ridicată. Au fost totuși suficiente capcane”

0

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2021. Absolvenții clasei a VIII-a au susținut, marți, prima probă a examenului de Evaluare Națională, la Limba și literatura română. Examenul a început la ora 9.00, iar candidații au avut la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor, calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

UPDATE Ionelia Burghelea, profesoară de limba și literatura română: ”Subiectele au fost ușoare, dar cu câteva capcane care presupuneau atenție sporită. Elevii foarte bine pregătiți nu aveau la ce să greșească. Mulți se tem că subiectele foarte ușoare vor presupune corectare severă.

(Despre capcane) La cerința de fonetică a fost dat un cuvânt cu aparent triftong, dar avea grupul de litere ge, astfel că un sunet nu se pronunța, iar grupul de sunete era diftong. La cerința de morfo-sintaxă era de alcătuit un enunț cu atribut pronominal – pronumele demonstrativ <aceasta>. Unii s-au grăbit și au făcut atribut adjectival, dar cuvântul dat nu mai rămânea pronume, ci devenea adjectiv pronominal demonstrativ. La cerința 7 (subiectul I, B), au fost câteva forme de pus corect, iar câțiva elevi au greșit, fiindcă nu citesc și nu li s-au imprimat în minte cuvintele corecte: adjectivul posesiv <noștri> a fost scris de unii dintre ei <noștrii>.

Dar faptul că s-au ales texte generoase, cu subiect care să-i intereseze pe copii, a fost cel mai bun lucru care se putea întâmpla acestei generații de sacrificiu, căci așa au fost acești elevi. Ambele texte-suport sunt narative, primul aparținând unui scriitor consacrat, Sorin Titel, iar al doilea, de tip proză memorialistică (<Falsa generozitate>), aparține unei autoare mai puțin cunoscute, Stela Giurgeanu. Al doilea fragment-suport, însă, este extrem de sugestiv și sper ca ideea sa de bază să rămână în mintea absolvenților de clasa a VIII-a: generos ești atunci când oferi ceea ce-i trebuie unui om, iar nu ceea ce-ți prisosește ție. Lăudabilă alegerea ministerului: generos ca în al doilea text-suport.”

UPDATE Ana Boiangiu, absolventă clasa a VIII-a, Tulcea: ”Subiectele au fost accesibile și au constituit, după părerea mea, o evaluare mai mult decât pertinentă. Dificultatea nu a fost deosebit de ridicată, așa încât obținerea unei note rezonabil de mari nu ar trebui să fie o problemă pentru cei mai mulți candidați. Au fost totuși suficiente capcane încât să fie posibilă departajarea, ceea ce este, fără îndoială, un plus. Am avut <de toate> – texte plăcute și foarte potrivite în context, teme de gândire creativă, bogate și interesante, fragment de gramatică foarte <pragmatic>. Putem concluziona că am dat cu succes <startul> noii structuri a Evaluării Naționale.”

UPDATE Ce spun elevii despre subiectele care le-au picat la Română. Absolventă de clasa a VIII-a, la o școală din București: ”Subiectele au fost mai ușoare la examen decât la Simulare. Am avut emoții la subiectul al II-lea, dar a fost bine, m-am descurcat. Nu a fost greu.”

UPDATE Subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat la Limba și literatura română – varianta 4:

Baremul de notare și subiectele primite de candidați la proba de Limba și literatura română vor fi publicate după-amiază pe subiecte.edu.ro.

Potrivit Ministerului Educației, peste 131.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul Bucureşti, s-au înscris pentru a susţine Evaluarea Naţională în sesiunea care se desfășoară în perioada 22 iunie – 4 iulie 2021.

Examenul va continua joi, 24 iunie, cu proba la Matematică, iar vineri se va desfășura proba la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor obținute se va face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Potrivit calendarului admiterii la liceu, anul acesta, completarea opțiunilor în fișele de înscriere se va derula în perioada 16 – 22 iulie 2021, iar prima repartizare computerizată se va desfășura pe 24 iulie.

Calendarul Evaluării Naționale 2021

  • 7-11 iunie 2021 – înscrierea candidaților
  • 22 iunie 2021 – Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 24 iunie 2021 – Matematică – probă scrisă
  • 25 iunie 2021 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 29 iunie 2021 (până la ora 14,00) – afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
  • 29 iunie 2021 (orele 16,00 – 19,00) – 30 iunie 2021 (orele 8,00 – 12,00) – depunerea contestaţiilor
  • 30 iunie – 4 iulie 2021 – soluţionarea contestaţiilor
  • 4 iulie 2021 – afişarea rezultatelor finale

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.