Şcoala de altădată: Expoziție cu aproape 1.500 de accesorii şcolare din ultimii 100 de ani, deschisă la Muzeul ”Casa Mureşenilor” FOTO

0
Uniformele din perioada comunistă. Sursa foto: facebook.com/ Muzeul Casa Muresenilor Brasov

Expoziție inedită la Brașov. Aproape 1.500 de accesorii şcolare, fabricate în perioada interbelică şi în cea comunistă, vor putea fi văzute la Muzeul ”Casa Mureşenilor”, în cadrul expoziţiei „Şcoala de altădată”, care a fost deschisă luni, 31 mai.

„Școala de altădată” este o expoziție realizată în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor, în care au fost reunite aproape toate obiectele legate de școala românească.

”Exponatele prezentate în această expoziție încearcă să creioneze o istorie vizuală a școlii românești din ultima sută de ani. În această expoziție veți regăsi 1492 de accesorii școlare fabricate în perioada interbelică și în perioada comunistă: manuale școlare, globuri pământești, uniforme școlare, bănci de școală, ascuțitori, creioane, caiete școlare, gume de șters, stilouri, tocuri, pixuri, călimări cu cerneală, acuarele, penare, numărători, tăblițe, ardezie de scris, cretă, matricole, ghiozdane, fotografii de epocă originale cu școala de altădată, diplome, insigne și alte documente de pionieri și străjeri, carnete de elev, planșe școlare, oracole, reviste, jurnale și cărți cu tematică școlară și multe altele”, se arată într-un comunicat transmis de Muzeul ”Casa Mureşenilor”.

Foto: facebook.com/ Muzeul Casa Muresenilor Brasov

Expoziția va putea fi vizitată între 31 mai și 25 august 2021, de luni până vineri, între orele 9-17 și sâmbătă între orele 10-17, la sediul din Piața Sfatului nr. 25, Brașov.

Cele 1.500 de exponate de la muzeul din Brașov aparțin inginerului Cristian Dumitru, care le-a adunat în decurs de 30 de ani, relatează stiri.tvr.ro. Cele mai vechi piese expuse sunt manualele din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o diplomă semnată de Spiru Haret din 1884 și tăblițele de ardezie, de la 1900. O sală este special dedicată oracolelor de la sfârșitul claselor a VIII-a sau a XII-a. În vremurile trecute, uniformele erau obligatorii la școală, mai scrie sursa citată.

Astfel, în comunism, fiecare ciclu școlar și preșcolar avea propriile uniforme. Din când în când, elevii de gimnaziu îmbrăcau și uniformele de pionieri. Cămășile albe erau inspirate din cele militare. La ele se atașau cravată roșie și insignă de pionier, iar elevii care erau comandanți de grupe sau de detașament aveau în plus trese, șnururi în culorile drapelului și medalii.

Foto: facebook.com/ Muzeul Casa Muresenilor Brasov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.