Rata de infectare a scăzut sub 1 la mie în București. Ministrul Educației: ”Cel mai devreme, toți elevii s-ar putea întoarce fizic la școală de miercuri”

0

Rata de infectare în București a scăzut, luni, sub pragul de 1 la mia de locuitori, ajungând la 0.94, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică și preluate de HotNews.ro. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru sursa citată că toți elevii din Capitală s-ar putea întoarce fizic la școală ”cel mai devreme” începând de miercuri.

Rata de infectare în București a ajuns luni la 0.94, după ce duminică a fost de 1.06. Scăderea sub 1 la mie a ratei de infectare le dă posibilitatea și elevilor din clasele V-VII și IX-XI să meargă fizic la școală.

UPDATE Ministrul Educației, într-o conferință de presă, susținută luni: ”Înțelegând dorința de prezență fizică a multora dintre elevi, înțelegând importanța școlii, am stabilit împreună cu ministrul Sănătății că, astăzi, vom semna un ordin comun de modificare a ordinului comun Sănătate-Educație prin care vom renunța la a avea ca unică referință ziua de vineri pentru scenariul în care vor funcționa școlile întreaga săptămână următoare. Practic, ne putem raporta la ziua în care se modifică incidența ratei de infectare în raport cu pragul de 1 la mie.

În contextul specific al acestei zile, ordinul, după semnare, va putea fi publicat în Monitorul Oficial în cursul acestei seri. Cred că că am fi de acord cu toții că nu ar fi rațional ca, la nivelul CMBSU, să se convoace o ședință în această noapte pentru a se anunța o schimbare de mâine dimineață. Sunt convins că, la nivelul Municipiului București, CMBSU, cu avizul Inspectoratului Școlar și al DSP, vor organiza o ședință în cursul zilei de mâine. Sperăm să avem și mâine o confirmare a trendului descendent al ratei de infectare în București.

În acest fel, elevii din București ar putea să revină la școală – este vorba de elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a – începând de miercuri, cel mai devreme. În același timp, elevii care prezintă orice simptome specifice, care prezintă vulnerabilități medicale sau alte motive întemeiate vor trebui să aibă asigurat accesul la procesul de învățământ în sistem online.”

UPDATE Noi precizări ale ministrului Educației privind revenirea la școală a tuturor elevilor din București. ”Ordinul comun de modificare se poate publica cel mai devreme în această seară în Monitorul Oficial. Nu ar fi rațional să se organizeze o ședință CMBSU luni noaptea pentru a anunța schimbări de marți dimineață. Se va face, probabil, ședință la nivelul Municipiului București în cursul zilei de mâine, după ce vom avea și rata de infectare de mâine și vom avea o confirmare a trendului descendent. Practic, în acest context, văd posibil ca de miercuri să se meargă la școală în București, fără diferențiere în funcție de clasă, dacă aceasta va fi decizia Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Modificarea Ordinului comun de ministru Educație-Sănătate creează cadrul pentru ca CJSU/CMBSU să poată decide în acord cu ISJ/ISMB și DSP. Cazurile de elevi care prezintă orice simptome specifice, vulnerabilități medicale sau alte motive întemeiate trebuie să aibă asigurat accesul online la procesul de învățământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat pentru HotNews.ro că ordinul care va permite deschiderea completă a școlilor imediat după intrarea în scenariul verde va fi emis luni și, cel mai probabil, va fi publicat în Monitorul Oficial în cursul serii.

Prefectul Capitalei, a explicat ministrul, ar urma să convoace Comitetul pentru Situații de Urgență București, pentru a emite decizia privind întoarcerea la școală a tuturor elevilor.

„Având în vedere acești pași de urmat, cel mai devreme, elevii s-ar putea întoarce fizic la școală de miercuri”, a declarat ministrul Educației.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunța, duminică, modificarea ordinului comun Educaţie-Sănătate astfel încât data de referinţă pentru desfășurarea cursurilor în școli să fie considerată ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie. Până acum, funcționarea școlilor se decidea în funcție de rata de incidență înregistrată în ziua de vineri.

În acest fel, preciza Sorin Cîmpeanu, ”prezența fizică nediferențiată în școli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie”.

”Constatând că un număr important de localități sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuțiilor cu ministrul sănătății, apreciind înțelegerea Ministerului Sănătății pentru importanța școlii, luni, 17 mai vom iniția modificarea Art 2, alin. 3 al ordinului comun de ministru Educație-Sănătate, în sensul în care referința să fie considerată ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie.

Toate celelalte prevederi cunoscute rămân în vigoare. În acest fel, prezența fizică nediferențiată în școli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie, pe baza acordului între ISJ/ISMB și DSP, prin hotărâre a CJSU/CMBSU”, declara ministrul Educației.

Citește și: Toți elevii vor reveni la școală, fizic, a doua zi după ce rata de infectare în localitate scade sub 1 la mie. Anunțul făcut de ministrul Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.