Ordinul care permite revenirea tuturor elevilor în bănci imediat după scăderea ratei de infectare sub 1 la mie, publicat în Monitorul Oficial

0

Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației care prevede că prezenţa fizică nediferenţiată în şcoli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie a fost publicat, luni seară, în Monitorul Oficial, relatează Agerpres.

Potrivit noului ordin, scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ, pe parcursul anului şcolar/universitar, se va actualiza în funcţie de situaţia epidemiologică, cu excepţia situaţiei în care localitatea intră în carantină.

Până acum, scenariile se actualizau pe baza ratei de infectare înregistrate în ziua de vineri și erau valabile toată săptămâna următoare.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că, prin acest ordin, a fost eliminată sintagma ”săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri” care se aplica pentru actualizarea scenariilor. În baza noului ordin, în București de exemplu, începând de miercuri, școlile ar putea să funcționeze cu prezență fizică pentru toți elevii, inclusiv pentru clasele V-VII și IX-XI, dacă CMBSU va lua marți o decizie în acest sens.

”Noi am creat cadrul legal pentru ca acest Comitet pentru Situații de Urgență al Municipiului București și alte comitete județene pentru situații de urgență să poată să decidă adaptat la realități. Am dat libertate, nu am impus o decizie. Dacă aș fi în acest Comitet, m-aș uita la rata de infectare de mâine. (…) M-aș uita dacă se păstrează trendul descendent, dacă este sub 0,94. (…) Practic, dacă se păstrează trendul descendent, sunt convins că, la nivelul Bucureștiului, va fi luată decizia prin care vor putea merge la școală inclusiv elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a. (…)

Practic, din articolul 3, alineatul 2, am renunţat la sintagma «săptămânal, cu raportare la fiecare zi de vineri». Acestea sunt cuvintele care au ieşit din ce exista până acum. Sigur că nu există variantă perfectă, am susţinut cadenţa săptămânală şi raportare la ziua de vineri, dar în urma unor solicitări insistente cu argumentul că dacă, de exemplu, de luni, Bucureştiul este sub rata de infectare de 1 la mie, de ce trebuie să sufere copiii toată săptămâna neavând acces la şcoală?…

După care au fost şi celelalte păreri: ‘de ce ne spuneţi de duminică ce trebuie să facem miercuri?’. Încercăm să ne adaptăm la o realitate într-o continuă schimbare, având în minte în permanenţă interesul elevului. Pe mine nu o să mă convingă nimeni că elevii nu înregistrează pierderi rămânând în sistem online. Tocmai de aceea, prin orice mijloace, şi apreciez înţelegerea ministrului Sănătăţii, dorim să dăm posibilitatea de a merge la şcoală, fără să îi obligăm pe cei care au simptome sau vulnerabilităţi să meargă la şcoală”, a afirmat Cîmpeanu, la Digi24, citat de Agerpres.

Ministrul Educaţiei a subliniat că regula săptămânală avea şi neajunsul că scenariul nu putea fi schimbat în timpul săptămânii, în cazul în care rata de infectare ar fi crescut până vineri „la 2, la 3, la 4 sau la 5 la mie”, ceea ce nu era normal.

Lăsăm decizia la nivelul autorităţilor locale, consiliilor judeţene şi municipale pentru situaţii de urgenţă să se adapteze la realitate. Eu m-aş uita dacă se păstrează trendul descendent al ratei de infectare: înseamnă că putem lăsa şcolile deschise. Riscul nu poate fi eliminat, dar poate fi gestionat. Dacă sunt în CSU şi văd că rata de infectare începe să crească, chiar dacă nimeni nu doreşte acest lucru, sunt mai precaut cu deciziile. Deci, adaptare la realităţi.

Săptămâna aceasta vom avea cele 14 zile de la întoarcerea din vacanţă, de la Paşte, iar în scurt timp vom avea iarăşi 14 zile din momentul relaxării acestor măsuri. Acestea sunt momente care se pot transforma în puncte de inflexiune, în momente critice şi trebuie să ne adaptăm rapid, înţelegând că nu există decizii perfecte. Sunt neajunsuri şi pentru cadenţa săptămânală şi pentru decizia pe care tocmai am luat-o, însă să punem în balanţă beneficii versus riscuri”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Citește și: Rata de infectare a scăzut sub 1 la mie în București. Ministrul Educației: ”Cel mai devreme, toți elevii s-ar putea întoarce fizic la școală de miercuri”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.