Evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Ministerul Educației: Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află școlile

0
Foto: pixabay.com

Ministerul Educației anunță că miercuri, 12 mai, încep evaluările naționale de la finalul claselor a VI-a, a IV-a și II-a din anul școlar 2020 – 2021. Prima probă scrisă (Limbă și comunicare) se adresează elevilor din clasele a VI-a (EN VI) și are loc miercuri. Următoarea probă (Matematică și științele naturii) se desfășoară joi, 13 mai.

Cele două teste vizează evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) de cei peste 181.000 de elevi înscriși în clasa a VI-a la începutul anului școlar, precizează Ministerul Educației.

 • Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a / (EN IV) are următorul calendar: Limba română (18 mai), Matematică (19 mai) și Limba maternă (20 mai).
 • Probele scrise la Limba română și Limba maternă din cadrul evaluării din clasa a II-a (EN II) sunt programate în data de 25 mai. Testele de Citire la aceste discipline vor fi susținute în data de 26 mai. Proba de Matematică este programată în data de 27 mai, în timp ce proba de Limbă română (scris și citit) pentru elevii din rândul minorităților naționale se va desfășura în data de 28 mai.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate.

Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Calendarul Evaluării la finalul clasei a VI-a – EN VI

 • 12 mai 2021: Limbă şi comunicare
 • 13 mai 2021: Matematică şi Ştiinţe ale naturii

Calendarul Evaluării la finalul clasei a IV-a — EN IV

 • Limba română — 18 mai 2021
 • Matematică — 19 mai 2021
 • Limba maternă —20 mai 2021

Calendarul Evaluării la finalul clasei a II-a — EN II

 • Scris — Limba română — 25 mai 2021
 • Scris — Limba maternă — 25 mai 2021
 • Citit — Limba română — 26 mai 2021
 • Citit — Limba maternă — 26 mai 2021
 • Matematică — 27 mai 2021
 • Scris — Citit — Limba română pentru minoritățile naționale — 28 mai 2021

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.