Cele două scenarii pentru revenirea elevilor la școală. Miniștrii Sănătății și Educației au semnat ordinul comun – document

0

După vacanța de Paște, toți elevii din învățământul primar, din clasele terminale, din școlile speciale, precum și copiii de grădiniță vor reveni fizic în sălile de clasă. Potrivit Ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, semnat joi, școlile se vor deschide în două scenarii. În localitățile cu o rată de infectare mai mică sau egală cu 1 la mie, toți elevii și preșcolarii vor participa fizic la cursuri (scenariul 1), iar în localitățile cu o rată de infectare mai mare de 1 la mie, vor veni la școală/grădiniță preşcolarii, elevii din clasele primare, elevii din clasele terminale și cei din învățământul special, în timp ce elevii din celelalte clase vor învăța online (scenariul 2). 

Miniștrii Educației și Sănătății au semnat, joi, ordinul comun pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit noului ordin, ”Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

Scenariul 1:

  • Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţieIncidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul 2:

  • a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.”

Ce mai prevede ordinul:

  • Este permisă organizarea orelor remediale, cu prezența fizică, în unitățile de învățământ, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars COV-2, respectiv, distanțare corectă, aerisirea frecventă a spațiilor, respectarea normelor de igienă și purtarea obligatorie a măștii de protecție.
  • Este permisă participarea preșcolarilor/elevilor din învățământul special, cu prezența fizică, la nivelul tuturor grupelor/claselor, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este declarată starea de carantină, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars- COV-2, respectiv, distanțare adecvată, respectarea normelor de igiena și asigurarea ventilării regulate a spațiilor. Personalul didactic/nedidactic și personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ are obligația să poarte mască în permanență în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor atât în interior cât și în exterior, precum și în sălile de clasă, cu exceptia situațiilor în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere și vor evita în permanență contactul față în față cu copiii la o distanță mai mică de 2 m.

Textul integral al Ordinului comun semnat de miniștrii Sănătății și Educației.


Ordinul a fost publicat, joi seara, în Monitorul Oficial:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.