Patru condiții pentru deschiderea tuturor școlilor, cu prezență fizică. Sorin Cîmpeanu: ”Trei deja le avem sau sunt în curs de a le avea”

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, că pentru revenirea tuturor elevilor la școală, în format fizic, trebuie îndeplinite patru condiții: respectarea regulilor de protecție, vaccinarea personalului din învățământ, testarea elevilor cu teste non-invazive (teste de salivă) și un trend descendent al infectărilor. Potrivit ministrului, dacă aceste condiții vor fi îndeplinite, școlile s-ar putea deschide pentru toți elevii la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie.

Regulile de protecție respectate, vaccinare, testare și trend descendent vor da ocazia Ministerului Educației să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor școlilor, nu după scenariile verde, galben, roșu, cu prezență fizică.

Am avea șansa ca aceste zile în plus de vacanță în aprilie să se transforme în zile cu prezență fizică la sfârșit de mai – început de iunie, ceea ce este un mare câștig, un imens câștig, a explicat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Întrebat dacă scenariul este acela ca după vacanţă copiii să revină la şcoală în toată ţara, ministrul a răspuns: „Da, pentru asta este nevoie de îndeplinirea a patru condiţii. Trei deja le avem sau sunt în curs de a le avea, pentru că testarea este o promisiune și facem tot posibilul, vom insista în orice fel să se pună în practică acest lucru şi sunt convins că primul-ministru atunci când a făcut această promisiune publică a avut în cap inclusiv acoperirea bugetară necesară achiziţiei acestor teste.

Sorin Cîmpeanu a mai arătat că acest an şcolar se va încheia „mai bine” decât precedentul și a precizat că până în luna august ar trebui organizate concursurile pentru funcţiile de directori de unităţi de învăţământ, însă dacă situaţia epidemiologică nu o va permite, vor avea loc după începerea anului şcolar viitor.

„Oricum, o obligaţie asumată este aceea de ocupare a postului de director în toate şcolile din România, concursuri care să privilegieze competenţa în detrimentul altor criterii, printre care, sigur că da, şi cel politic. Aceste concursuri dorim să aibă loc înainte de luna august. (…) Dar dacă totuşi situaţia epidemiologică nu ne va permite organizarea acestor concursuri, vom încerca să nu afectăm perioada de vacanţă a elevilor şi a cadrelor didactice organizând aceste concursuri în luna august şi le vom organiza imediat după începerea şcolii. În oricare dintre cele două variante le vom organiza în acest an calendaristic„, a declarat ministrul Educaţiei.

Citește și: Noua structură a anului școlar 2020-2021. Vacanța de primăvară în perioada 2 aprilie – 4 mai, semestrul II se va încheia pe 25 iunie – document

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.