Vacanța de primăvară rămâne de o lună, cursurile se vor încheia pe 25 iunie. Pentru clasele terminale, structura anului școlar nu se modifică

0

Vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia pe 4 mai, cu excepția elevilor din clasele terminale pentru care structura anului școlar nu se modifică și rămân cele două vacanțe planificate de sărbătorile pascale, a anunțat, joi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ședința Comisiei pentru Dialog Social. Examenele naționale se vor derula la datele deja cunoscute, iar cursurile anului școlar se vor încheia pe 25 iunie, mai puțin pentru clasele terminale. În perioada 12 aprilie – 29 aprilie (între cele două vacanțe), elevii claselor a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor învăța în sistem online.

UPDATE Comunicatul Ministerului Educației pe tema adaptării structurii anului școlar 2020-2021 la situația epidemiologică actuală:

”Astăzi, 25 martie 2021, la sediul Ministerului Educației, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social. Au participat, alături de reprezentanții Ministerului Educației, reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământ și ai asociațiilor patronale, iar în calitate de invitați, reprezentanți ai elevilor, studenților și părinților.

Consultările cu partenerii de dialog social au vizat calendarul și modul de organizare a examenelor naționale, precum și propunerile de modificare/adaptare a structurii anului școlar 2020-2021 la realitățile impuse de situația epidemiologică.

În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2, prin implicarea tuturor factorilor care pot să contribuie la implementarea măsurilor necesare pentru bunul mers al procesului de învățământ și asigurarea dreptului la educație, au rezultat următoarele concluzii:

1. Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 – 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie – 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat). Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

2. Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai.

3. Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța/vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie – 11 aprilie pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie – 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe). În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale. Grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a vor finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie!

5.  Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susține și în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, Ministerul Educației apreciază efortul acestora de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlareÎn cazul în care săptămâna „Școala altfel” nu s-a desfășurat deja, unitățile școlare pot decide, prin hotărâri ale consiliilor de administrație, renunțarea la activitățile specifice programului „Școala altfel” și înlocuirea acestora cu activități didactice.

6. Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute.

7. Calendarele activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.

8. Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie în intervalul 25 – 28 mai.

9. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.

10. Programul național de acțiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.”


Principalele concluzii ale discuțiilor, prezentate de ministrul Educației:

  • examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarului cunoscut.
  • la examenul de Bacalaureat, probele de competențe digitale vor fi echivalate.
  • pentru clasele terminale, structura anului școlar nu se modifică. Pentru celelalte clase, vacanța de primăvară va fi între 2 aprilie – 4 mai, iar semestrul II se va încheia pe 25 iunie.
  • elevii din clasele terminale vor avea cele două vacanțe cu ocazia sărbătorilor pascale, prevăzute în structura actuală a anului școlar. Cursurile se vor desfășura online în intervalul 12-29 aprilie.
  • nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei.
  • evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura cu prezență fizică în localitățile necarantinate. Evaluarea la clasa a II-a se reprogramează pentru perioada 25-28 mai.

”Ceea ce am comunicat a fost agreat cu toţi partenerii de dialog și va face obiectul unui ordin de ministru. Odată ce am ajuns la un numitor comun, vom emite în cursul zilei de astăzi ordinul de ministru”, a precizat Sorin Cîmpeanu.


Cum vor fi programate vacanțele de primăvară ale elevilor:

  • pentru elevii din clasele pregătitoare, I-VII și IX-XI: 2 aprilie – 4 mai
  • pentru elevii din clasele terminale: 2-11 aprilie (Paștele Catolic) și  30 aprilie – 9 mai 2021 (Paștele Ortodox).

Cele 10 concluzii prezentate de ministrului Educației, la finalul întrunirii Comisiei pentru Dialog Social:

  • Examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, conform calendarului deja aprobat şi cunoscut, respectiv 22 – 25 iunie pentru probele scrise ale examenului de Evaluare Naţională şi 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat. La examenul de Bacalaureat, probele de competenţe vor fi echivalate, conform unor proceduri elaborate de către Ministerul Educaţiei. Se vor susţine competenţele digitale pentru promoţiile anterioare.
  • Cu excepţia claselor terminale, pentru care structura anului şcolar nu va suferi niciun fel de modificare – nici din perspectiva activităţilor didactice, nici din perspectiva vacanţei, nici din perspectiva examenelor naţionale – vacanţa de primăvară va începe în data de 2 aprilie şi se va termina la data de 4 mai pentru toate celelalte clase, cu excepţia claselor terminale. Clasele terminale rămân pe programul stabilit, adică vacanţă pentru sărbătorile pascale catolice, între data de 2 aprilie – 11 aprilie, vacanţă pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie – 9 mai. Clasele terminale termină vacanţa pe 9 mai, spre deosebire de toate celelalte clase, care vor termina vacanţa pe 4 mai. Se va face practic o punte între finalul vacanţei pentru sărbătorile pascale catolice şi începutul vacanţei pentru sărbătorile pascale ortodoxe.
  • Pentru clasele terminale, structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare. Vacanțele de primăvară – pentru că sunt două pentru clasele terminale, nemaifiind puntea, (…) rămân datele planificate și cunoscute 2 – 11 aprilie și 30 aprilie – 9 mai pentru sărbătorile pascale. În intervalul 12-29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice. 
  • Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână, cu o singură săptămână, pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale, la care nu avem niciun fel de reducere, niciun fel de modificare. E vorba de clasa pregătitoare, de clasele I-VII și clasele IX-XI, acestea urmând a finaliza semestrul II în data de 25 iunie, spre deosebire de data de 18 iunie. (…) Toate aceste clase finalizează anul școlar pe 25 iunie, nu se intră în luna iulie.
  • Având în vedere reducerea semestrului cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an total atipic din punct de vedere școlar, dar nu numai, în care tezele semestriale nu se mai susțin, în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, se pot comprima acele activități de evaluare, de încheiere a situațiilor școlare în așa fel încât nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei pentru că nu se va pierde materie, având în vedere efortul cadrelor didactice, lipsa tezelor și diminuarea numărului de note necesar.
  • Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al doilea va rămâne la datele stabilite și cunoscute. Este vorba de elevii care au un an şcolar de 37 de săptămâni, spre deosebire de 34 de săptămâni şi cărora dacă le-am prelungi şi lor cu o săptămână, am merge prea aproape de luna august. Soluţia în această situaţie este renunţarea la ”Săptămâna Altfel” şi îndrăznesc să spun că acest an şcolar este în integralitate altfel, nu numai Săptămâna Altfel.
  • Calendarul activităților aferent titularizării și definitivării rămâne neschimbat.
  • Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân în continuare programate cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localitățile necarantinate. Evaluarea națională pentru elevii de clasa a II-a se reprogramează din perioada 20-23 aprilie pentru perioada 25-28 mai.
  • Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.
  • Programul național de acțiuni remediale se va derula în întreaga perioadă în care sunt organizate activități didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6 la mia de locuitori.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.