Consiliul Național al Elevilor nu este de acord cu decalarea Evaluării Naționale și prelungirea vacanței de primăvară la o lună

0
Foto: facebook.com/ Consiliul Național al Elevilor

Decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună vor conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naţionale, avertizează Consiliul Național al Elevilor, după anunțul ministrului Educației privind modificarea structurii anului școlar și amânarea examenului pentru elevii de clasa a VIII-a în luna iulie.

Elevii spun că „tactica amânării nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul”. ”Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creşterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecţie de către elevi şi profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni”, mai arată CNE.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

”În cursul zilei de astăzi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat faptul că unităţile de învăţământ vor rămâne deschise şi după depăşirea ratei incidenţei de 6/mia de locuitori, iar vacanţa de Paşte va fi prelungită, urmând ca Evaluarea Naţională să fie amânată, în speranţa că în luna mai rata incidenţei va scădea îndeajuns de mult încât să permită întoarcerea la şcoală în siguranţă a elevilor.

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă propunerea Ministerului Educaţiei şi lipsa acută de consultare în luarea acestei decizii. Considerăm că menţinerea şcolilor deschise în format fizic atunci când rata incidenţei depăşeşte 6/mia de locuitori, denotă iresponsabilitate, având în vedere faptul că unităţile de învăţământ nu au resursa umană necesară pentru administrarea regulată a testelor rapide antigen în rândul elevilor, pentru a garanta siguranţa acestora (de la începerea cursurilor au fost administrate doar 19.000 de teste, din 1.850.000 disponibile în şcoli).

Solicităm ca, odată cu atingerea ratei de infectare 6/1000 locuitori, unităţile de învăţământ să facă tranziţia către cursurile online, până la scăderea ratei de infectare, indiferent dacă localitatea se află sau nu în mod formal în carantină.

Excepţie pot face simulările pentru examenele naţionale, care se vor derula săptămâna viitoare pentru elevii claselor a VIII-a.

În plus, considerăm că decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună vor conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naţionale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creşterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecţie de către elevi şi profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni.

Astfel, „tactica amânării” nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul.

Având în vedere toate acestea, solicităm Ministerului Educaţiei să ia, în mod transparent şi alături de actorii din sistemul educaţional, măsurile care se impun pentru a garanta bunul mers al procesului educaţional din întreaga ţară.

„În contextul în care din ce în ce mai multe localităţi depăşesc rata de infectare de 6/mia de locuitori, e timpul ca Ministerul Educaţiei să respecte scenariile aprobate la nivel naţional şi să procedeze la suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ din aceste UAT-uri, până la scăderea ratei de infectare sub 6/mia de locuitori. Este iresponsabil ca Ministerul Educaţiei să ignore situaţia epidemiologică şi să nu acţioneze cu celeritate atunci când numărul de cazuri creşte semnificativ. Mai mult, decalarea Evaluării Naţionale nu face altceva decât să creeze confuzie şi o senzaţie de impredictibilitate în rândul elevilor de clasa a VIII-a, amplificată de lipsa testelor de antrenament”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.