Cîmpeanu: Luna de vacanță a fost solicitarea expresă a Ministerului Sănătății. Ordinul nu este semnat, așteptăm propunerile partenerilor sociali

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, că vacanța de primăvară de o lună, din data de 2 aprilie până pe data de 4 mai, a fost solicitată de Ministerul Sănătății, iar ceea ce a anunțat în cursul zilei de marți cu privire la modificarea structurii anului școlar și decalarea Evaluării Naționale a fost o variantă susținută și propusă de Ministerul Educației. Câmpeanu a precizat că, joi, la ora 10.00, vor avea loc discuții cu partenerii sociali și așteaptă propuneri din partea acestora. ”Vom vedea cu ce propuneri pot veni partenerii noștri, vom avea o concluzie unanim acceptată, după care vom avea și ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial”, a spus ministrul Educației.

”Ieri, Ministerul Educației a asumat o propunere în interesul elevilor Această propunere a fost asumată de către Ministerul Educației. Deoarece Ministerul Educației nu este singur, ci are parteneri de dialog, parteneri de dialog cu care încă de ieri am stabilit discuții pentru ziua de mâine, ora 10.00, în Comitetul de Dialog Social, așteaptă orice propunere poate fi mai bună în interesul elevilor.

Ministerul Educației nu se consideră deținătorul unic, absolut al celor mai bune soluții. Ministerul Educației poate să vină mâine, spre exemplu, în Comitetul de Dialog Social, cu următoarea propunere: se păstrează vacanța de primăvară programată și anunțată în varianta de ieri, între 2 aprilie și 4 mai, dar pentru a lăsa examenele naționale așa cum au fost planificate, am putea lua în considerare scurtarea semestrului II cu o săptămână. În acest fel, Evaluarea Națională ar putea să înceapă pe 22 iunie, așa cum a fost programată, Bacalaureatul pe 28 iunie, așa cum a fost programat. Deci nu am perturba în niciun fel examenele naționale dacă scurtăm cu o săptămână semestrul, dacă va fi considerată acceptabilă această variantă.

Sigur acea săptămână ar trebuie recuperată tot în interesul elevilor în cinci zile de sâmbătă, spre exemplu. Mai departe, semestrul II s-ar prelungi în acest fel doar cu o săptămână, adică de pe 18 iunie pe 25 iunie, rămânând tot în luna iunie. Este o variantă alternativă pe care o punem la dispoziția partenerilor noștri de dialog”,  a declarat ministrul Educației la Digi24.

Sorin Cîmpeanu a explicat că Ministerul Educației a propus ”o punte” între cele două vacanțe de Paștele catolic și cel ortodox, între 12 aprilie și 29 aprilie, ”punte care se suprapune peste o perioadă de vârf epidemiologic, anunțat de către specialiștii din sănătate”.

”De altfel, această lună de vacanță a fost solicitarea expresă a Ministerului Sănătății, puternic fundamentată pe considerente epidemiologice și oricum școlile nu ar fi putut rămâne deschise în luna aprilie. În acest context, a fost o variantă pe care Ministerul Educației a propus-o. Nu înseamnă că este singura variantă.

Dacă sunt variante mai bune în interesul elevilor, Ministerul Educației nu se încăpățânează cum că ar deține cea mai bună variantă. Așteptăm propuneri constructive în interesul elevilor din partea partenerilor de dialog. (…)

Eu nu cred că cineva a anunțat ieri că a semnat ordinul de ministru. Dimpotrivă, am spus aceasta este varianta pe care Ministerul Educației o propune. Am spus ordinul de ministru nu este semnat, va fi semnat după consultările cu partenerii de dialog. Abia atunci va produce efecte. (…) 

Mâine, la ora 10.00, vom avea Comitetul de Dialog Social, vom vedea cu ce propuneri pot veni partenerii noștri, vom avea o concluzie unanim acceptată, după care vom avea și ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial. Abia atunci va fi o decizie legală. Până atunci a fost decizie de a susține și de a propune această variantă din partea Ministerului Educației”, a mai spus ministrul.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.