Rata de infectare a depășit 5 la mie în București. Prefectul Capitalei: Dacă ajungem la peste 6 la mie, nu se vor mai putea face cursuri

0

Municipiul Bucureşti a înregistrat, duminică, o rată de infectare cu SARS-CoV-2 de 5,33 cazuri la mia de locuitori. Capitala rămâne încă în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că preșcolarii, elevii din învățământul primar și elevii din clasele terminale vor merge în continuare la școală, iar simularea examenului de Bacalaureat care începe luni se va putea desfășura. În cazul în care rata de incidență va depăși 6 la mie, unitățile de învățământ se vor închide. 

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, în ședința de duminică, prelungirea măsurilor în vigoare cu 14 zile, în condițiile în care Capitala se plasează în scenariul roșu.

”Vor fi prelungite cu 14 zile dacă nu intervin alte lucruri care să ne oblige să luăm alte măsuri. Rata de infectare este în creştere. Astăzi am fost anunţaţi de DSP că am ajuns la 5,3 rată de infectare”, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica, citat de Agerpres.

Conform hotărârii CMBSU, în contextul unei rate de 5,33 la mie:

  • în unităţile de învăţământ participarea la ore se desfăşoară cu prezenţă fizică pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în respectivele clase terminale
  • este permisă organizarea cu prezenţa fizică în unităţile de învăţământ a următoarelor activităţi: simulările examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali; evaluările naţionale; orele remediale pentru toate clasele.
  • elevii din celelalte clase/ani de studiu vor participa la cursuri în sistem online.

Prefectul Capitalei spune că este „foarte posibil” să se ia decizia carantinării Bucureştiului în cazul în care se depăşeşte indicele de infectare cu noul coronavirus de 6 cazuri la mia de locuitori.

„Având în vedere faptul că rata a crescut destul de mult, cu jumătate de punct procentual de ieri până astăzi, mâine voi avea o întâlnire cu DSP şi dacă se poate şi cu INSP pentru a vedea ce părere au dumnealor şi ce măsuri suplimentare ar putea să fie adoptate în cazul în care ajungem în scurt timp la incidenţa de 6. (…)

Dacă ajungem la peste 6 la mie, cu siguranţă prima dată nu se vor mai putea face cursuri, conform ordinului comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii. De asemenea, este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale, adică şi Bucureştiul şi evident localităţile limitrofe, care sunt deja în carantină, în aşa fel încât circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţiile în special în mijloacele de transport în comun, pieţe, mall-uri şi aşa mai departe. Evident că deplasarea va trebui făcută doar în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe proprie răspundere”, a declarat prefectul.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, la rândul său, că nu exclude varianta ca, după depăşirea incidenţei de 6 la 1.000 de locuitori, Capitala să intre în carantină: „Nu putem exclude acest lucru şi după 6 la mie şi senzaţia mea este că vom ajunge acolo în câteva zile, nicio măsură nu poate fi eliminată încă o dată”.

Luni, 22 martie, începe simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat. Aceasta va fi organizată cu prezență fizică în școlile din localitățile aflate în scenariul verde, galben sau roșu (cu rata de infectare mai mică de 6 cazuri la mia de locuitori).

În localitățile aflate în carantină, conform unui ordin al ministrului Educației, simulările examenelor naționale vor putea fi organizate, cu prezență fizică, după încetarea măsurilor de carantinare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.