Consiliul Național al Elevilor: Tăierea numărului de clase la liceu va atrage supraaglomerarea claselor rămase

0

Consiliul Național al Elevilor își exprimă ”dezamăgirea” față de măsura propusă de Ministerul Educației privind reducerea cifrei de școlarizare pentru învățământul liceal cu frecvență zi în anul școlar 2021-2022 și susține că ”tăierea numărului de clase înseamnă compromiterea calităţii educaţiei”.

Ministerul Educaţiei a publicat, miercuri, proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar 2021-2022. ”Conform acestui proiect, numărul de clase pentru învăţământul liceal, clasa a IX-a, va scădea cu peste 538 de formaţiuni a câte 26 de elevi, faţă de planul de şcolarizare actual.

Această scădere a numărului de clase va atrage după sine supraaglomerarea claselor rămase, iar acest lucru va reduce în mod semnificativ calitatea actului educaţional.

Mai mult, eliminarea unor clase din planul de şcolarizare presupune micşorarea normelor didactice, fapt care va conduce atât la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, cât şi la micşorări salariale pentru cadrele didactice.

Ne exprimăm dezamăgirea faţă de măsura propusă, întrucât considerăm că acesta ar fi fost un moment oportun pentru implementarea măsurilor care să aibă în centrul lor elevul şi creşterea calităţii educaţiei, precum reducerea numărului de elevi dintr-o clasă şi asigurarea accesului la educaţie în comunităţile subdezvoltate (eliminarea claselor din unităţile de învăţământ din comunităţile izolate înseamnă, pentru mulţi elevi, privarea de educaţie, aceştia neavând posibilitatea de a se deplasa la o şcoală din altă localitate, din cauza lipsei accesului la mijloace de transport)”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor, transmis Agerpres.

Reprezentanții elevilor solicită Ministerului Educaţiei să ia măsurile care se impun pentru a se asigura de faptul că ”tăierile de clase vor avea loc doar acolo unde nu este atins efectivul minim de elevi necesar funcţionării, dar şi să deruleze investiţii în infrastructura din învăţământul profesional şi tehnic, pentru a asigura atractivitatea acestor programe de studii pentru elevi”.

În caz contrar, avertizează elevii, pentru a răspunde numărului uriaş de elevi care vor vrea să urmeze în continuare cursurile unui liceu teoretic, unităţile de învăţământ vor fi nevoite să solicite inspectoratelor şcolare mărirea claselor, până la 30 de elevi, aşa cum prevede art. 63 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

Considerăm că este inoportună tăierea a peste 530 de clase, întrucât asta va conduce la încă un ciclu de elevi care vor învăţa în clase supraaglomerate. În acest moment, Ministerul Educaţiei are oportunitatea de a schimba paradigma în ceea ce priveşte modul în care sunt constituite clasele: în loc să construim clase a câte 30 de elevi, complet ineficiente, acţiunea raţională ar fi să constituim clase care să respecte efectivul minim de elevi, însă care să nu depăşească numărul de 26 de elevi/clasă. În caz contrar, vom perpetua starea de fapt, în detrimentul tuturor”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnat în luna ianuarie un ordin prin care se micșorează numărul de elevi la liceu, la început de ciclu, de la 28 de elevi în clasă la 24 pentru liceele tehnologice, vocaționale și pentru învățământul profesional și de la 28 la 26 de elevi pentru filiera teoretică.

La început de ciclu liceal, am putut să reducem numărul de elevi în clase de la 28 la 24, respectiv de la 28 la 26 pentru filiera teoretică, având o oportunitate, aceea a numărului mai mic de elevi – de la 180.000 la 143.000 – care încep clasa a IX-a, pentru că este acea generație care, în urmă cu 8 ani, a avut posibilitatea de a alege dacă merge în clasa pregătitoare sau în clasa I. Atunci, acea generație a fost splitată, este un număr mai mic de elevi care ne-au creat rezervă de resursă umană și rezervă de infrastructură”, explica la acel moment ministrul Educației.

Citește și: Proiect: Cifrele de școlarizare pentru anul școlar și universitar 2021-2022. Numărul de locuri scade la liceu – clasa a IX-a și crește la gimnaziu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.