Capitala a intrat în zona roșie. Ministerul Educației cere modificarea scenariilor astfel încât elevii din clasele terminale să poată învăța fizic

0

Bucureștiul a intrat vineri în zona roşie cu o incidenţă de 3,05 cazuri de infectări la mia de locuitori, potrivit datelor comunicate de Grupul de Comunicare Strategică. În scenariul roșu, conform reglementărilor în vigoare, sunt deschise creșele, grădinițele și merg la școală preșcolarii și elevii din clasele primare, astfel că elevii bucureșteni din clasele a VIII-a și a XII-a, care până acum, de la începerea semestrului II, au fost prezenți fizic la școală, ar urma să învețe în sistem online. Ministerul Educației solicită însă Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să modifice scenariile de funcționare a școlilor pentru ca elevii din clasele terminale să poată participa în continuare la cursuri în format fizic. 

UPDATE Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, la B1TV, că a solicitat Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să analizeze modificarea scenariilor astfel încât să fie permisă prezenţa fizică la cursuri pentru elevii din clasele terminale, chiar şi în localităţile intrate în scenariul roşu.

  • „Având în vedere evoluţia ratei de infectare şi intrarea unor oraşe mari, precum Bucureştiul, în scenariul roşu, chiar dacă este vorba de o uşoară depăşire a pragului de 3 la mie, urgenţa s-a acutizat, drept pentru care Ministerul Educaţiei, consecvent principiului conform căruia şcolile se închid ultimele şi se deschid primele, a înaintat deja o solicitare către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza în ce măsură scenariile pot fi modificate, astfel încât să se permită prezenţa fizică a elevilor din clasele terminale, chiar dacă şcoala încadrată în localitatea intrată în scenariul roşu, ar putea să permită accesul acestor elevi cu prezenţă fizică.”
  • De la Ministerul Sănătăţii am primit doar un acord cu privire la posibilitatea de prezenţă fizică în cadrul simulărilor pentru examenele naţionale, clasa a VIII-a şi a XII-a, începând cu 22 martie, respectiv cu 29 martie, dar având în vedere, aşa cum am spus, urgenţa determinată de nevoia unei hotărâri cu privire la modul în care merg la şcoală clasele terminale în scenariul roşu, am înaintat această cerere direct către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, spre analiză. Sunt convins că analiza va fi făcută cu maximă responsabilitate şi cu maximă celeritate. Sunt convins că va fi înţeleasă importanţa pregătirii elevilor de clase terminale pentru Evaluarea Naţională şi pentru Bacalaureat, sistemul de educaţie din România fiind construit în acest fel încât examenele naţionale sunt definitorii pentru viitorul oricărui tânăr.”
  • „Este vorba doar de elevii din clase terminale care învaţă în localităţi care au trecut din scenariul galben în scenariul roşu. Spre exemplu, Bucureştiul, care a trecut în scenariul roşu, are 1.142 de clase terminale, de clasa a VIII-a şi clasa a XII-a, luând în calcul o prezenţă medie de 12-14 elevi pe clasă, pentru că asta a fost situaţia până acum, cât au funcționat în scenariul galben, rezultă un număr maxim de 15.000 de elevi. 15.000 de elevi raportat la populaţia Bucureştiului, luând în considerare şi faptul că nu necesită însoţitor, pentru că cei de clasa a VIII-a şi a XII-a, într-o covârşitoare majoritate, nu necesită însoţitor pentru a merge la şcoală, considerăm că mobilitatea nu ar creşte într-o măsură semnificativă care să afecteze creşterea ratei de incidenţă a virusului SARS-COV-2.”

Știrea inițială

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că Ministerul Educaţiei va face o solicitare către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) de modificare a scenariilor după care vor funcţiona şcolile astfel încât elevii din clasele terminale să poată merge fizic la cursuri în localităţile care sunt deja în scenariul roşu conform evoluţiei ratei de infectare cu SARS-CoV-2.

„Ministerul Educaţiei, având în vedere importanţa examenelor naţionale – Bacalaureat şi Evaluare Naţională – pentru viitorul oricărui tânăr şi pentru viitorul acestui stat, va face direct către CNSU o solicitare de modificare a scenariilor după care vor funcţiona şcolile în aşa fel încât şcolile cuprinse în localităţile care sunt deja în scenariul roşu conform evoluţiei ratei de infectare să poată permite elevilor din clasele terminale să meargă cu prezenţă fizică în şcoli. Este deja elaborată şi va fi transmisă CNSU în următoarele minute. Ministerul transmite solicitare către CNSU. CNSU este îndreptăţit să ia o decizie asupra acestei solicită„, a precizat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, citat de Agerpres.

Cîmpeanu a arătat că, în calitate de ministru al Educaţiei, o să susţină principiul că „şcolile se închid ultimele şi se deschid primele”.

„Este vorba despre o rată de infectare, din păcate, peste 3 la mie, dar este 3,05. Dacă am lua în considerare la populaţia reală a Bucureştiului şi nu la cea cuprinsă în statistici probabil că am fi uşor sub 3. Asta este o consideraţie secundară”, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei va face toate demersurile care îi stau în limitele de competenţă pentru ca elevii să poată beneficia de maximum de pregătire posibilă în vederea susţinerii examenelor naţionale.

„Ministerul Educaţiei va susţine importanţa educaţiei pentru copii, pentru viitorul acestei ţări. Ministerul Educaţiei va susţine prioritizarea reglementărilor din domeniul educaţiei atâta vreme cât educaţia stă la baza securităţii unui popor, a prosperităţii, sănătăţii unui popor. Ministerul Educaţiei va face toate demersurile în aşa fel încât fâşia îngustă între dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate (…) să nu se transforme într-o falie. Ministerul Educaţiei va face toate demersurile care îi stau în limitele de competenţă pentru ca elevii să poată beneficia de maximum de pregătire posibilă în vederea susţinerii examenelor naţionale. De asemenea, va face eforturi şi pentru susţinerea activităţii remediale pentru elevii celorlalte clase care nu vor susţine anul acesta examenele naţionale”, a spus Cîmpeanu.

Demersuri pentru convocarea CMBSU

DSP a comunicat Prefecturii Capitalei incidenţa de 3,05 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori pentru Bucureşti în ultimele 14 zile şi se fac demersuri pentru convocarea Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă.

Potrivit acesteia, este posibil ca sâmbătă să fie convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pentru aplicarea prevederilor legale incidente, respectiv Ordinul 3235 al ministrului Educaţiei şi Ordinul 93 al ministrului Sănătăţii din februarie 2021.

Citește și: Cîmpeanu, despre propunerea privind clasele terminale: Îmi place să cred că vom lua decizia înainte ca oraşe mari să ajungă în scenariul roşu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.