Ministerul Sănătății susține ”ferm” purtarea măștii în timpul orelor de sport care se desfășoară în interior – răspunsul dat Ministerului Educației UPDATE

0
Foto: republikanews.ro

Ministerul Sănătății a dat răspuns negativ solicitării ministrului Educației privind eliminarea obligativității măștii de protecție la orele de sport. În adresa trimisă ministrului Sorin Cîmpeanu, Ministerul Sănătății spune ferm că ”NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare”. Ministerul Sănătății a precizat ulterior, într-un comunicat de presă, că ”activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța, luni, că a cerut Ministerului Sănătății să reanalizeze obligativitatea purtării măștii de protecție la orele de sport, transmițând în acest sens și o analiză primită de la Comisia Europeană.

În documentul, preluat de HotNews.ro, ministrul Educației propunea amendarea ordinului comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății, astfel: ”în timpul orelor de educație fizică desfășurate în aer liber sau în sălile de sport construite cu această destinație, masca de protecție nu este obligatorie. În aceste situații este obligatorie o distanțare minimă de 2 metri.

”Se recomandă evitarea sporturilor de echipă care presupun interacțiuni fizice. Purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de efectuare a activităților fizice, în vestiare și până în momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică”, mai prevede documentul.

Răspunsul Ministerului Sănătății la solicitarea Ministerului Educației, trimis de la cabinetul secretarului de stat Andreea Moldovan: ”În timpul efortului fizic, crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere”.

Concluzia simplă și finală este că NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare.

De asemenea, considerăm importantă sublinierea faptului că:

  • O parte dintre țări au sistat complet orele de educație fizică;
  • În timpul efortului fizic, transmiterea este accentuată;
  • Având în vedere că în școlile speciale sunt copii cu multiple comorbidități, cu un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală, considerăm necesară respectarea în continuare a scenariilor care țin cont de incidența fiecărei localități și în cazul unităților de învățământ pentru copii cu nevoi speciale.
  • Plus că 1 copil bolnav fără mască pentru el și pentru colegi – cadru didactic la ora de sport înseamnă închiderea clasei / claselor dacă orele de educație fizică se organizează în comun.
  • Această măsură ar zădărnici efortul susținut de a purta masca în timpul celorlalte activități școlare.”

Puteți consulta AICI răspunsul integral al Ministerului Sănătății. 

Precizările Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a emis, în cursul zilei de miercuri, un comunicat de presă în care precizează că ”susține ferm purtarea măștii în timpul activităților sportive care se desfășoară în interior”. ”Activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi”, mai arată Ministerul Sănătății.

Comunicatul de presă al Ministerului Sănătății: 

”Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la propunerile de completare a Ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 3.235/93/4.2.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică referitoare la purtarea măștilor de protecție în timpul activităților sportive:

(1) Ministerul Sănătății susține ferm purtarea măștii în timpul activităților sportive care se desfășoară în interior. Activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi.

(2) Datele care stau la baza deciziilor Ministerului Sănătății:

  • incidența în creștere a cazurilor de la reluarea cursurilor în format fizic;
  • creșterea cazurilor pozitive COVID-19 în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă și a numărului claselor/grupelor suspendate, conform datelor oficiale; astfel, în perioada 23 februarie – 1 martie 2021, în sistemul național de învățământ preuniversitar s-au înregistrat:
    – 405 infectări în rândul elevilor până la data de 1 martie 2021;
    – 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic până la data de 1 martie 2021;
    – 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada 23 februarie – 1 martie 2021;
  • numărul în creștere de infectări cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, precum și repartiția lor geografică extinsă pe tot teritoriul României, cu rata de transmitere și contagiozitate crescută la copii.

De asemenea, trebuie subliniate următoarele aspecte:

  • în timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere;
  • măsura relaxării purtării măștilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare;
  • mai multe țări au luat decizia sistării complet a activităților sportive.

Printre cercetările științifice și recomandările organismelor de specialitate care susțin poziția Ministerului Sănătății enumerăm:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.